A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a munka lehetőségét
2017.07.21
A nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a munka lehetőségét azoknak a nyugdíjasoknak, akik éreznek magukban annyi energiát és kedvet, hogy dolgozzanak – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján.

A stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott aláhúzta, a kormánynak fontos a Magyarországon élő több mint kétmillió nyugdíjas, ezért kötött szövetséget a nyugdíjas társadalommal a Fidesz-KDNP 2010-ben, és azt ígérte, hogy kormányra kerülésük esetén mindent meg fognak tenni, hogy megvédjék a nyugdíjak vásárlóértékét. Ezt a megállapodást eddig sikerült betartani, 2010 óta ugyanis 23 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és egy sor olyan döntés született, mely kedvezően érinti a nyugdíjasok mindennapjait – tette hozzá."A nyugdíjas-szövetkezetek létrehozása enyhítheti a munkaerőhiányt, erősítheti a generációk közötti összefogást, segítheti a tapasztalatok átadását és pluszbevételhez juttathatja a nyugdíjasokat."Nyitrai Zsolt ezek közül kiemelte bizonyos élelmiszerek áfájának 27 százalékról 5 százalékra mérséklését és a rezsicsökkentést. Az utóbbi kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy számítások szerint egy nyugdíjas éves szinten 100 ezer forintot tud megspórolni a rezsicsökkentésnek köszönhetően.Megjegyezte, a jövőre nézve is vannak ambiciózus tervek, az Országgyűlés által elfogadott jövő évi költségvetésben ugyanis szerepel a nyugdíjprémium intézménye. A miniszterelnöki megbízott elmondta azt is, hogy az Országgyűlés júniusban fogadta el a nyugdíjas-szövetkezetekről szóló jogszabályt, és nemsokára el is indulnak az első ilyen szövetkezetek.Hazánkban sok olyan nyugdíjas van, aki komoly tapasztalattal és szakmai tudással rendelkezik, valamint érez magában annyi energiát és kedvet, hogy dolgozzon; a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozása ezen tervek megvalósítását segíti – fogalmazott a képviselő.A nyugdíjas-szövetkezetek létrehozása enyhítheti a munkaerőhiányt, erősítheti a generációk közötti összefogást, segítheti a tapasztalatok átadását és pluszbevételhez juttathatja a nyugdíjasokat – sorolta.Fotó: fidesz.huNyitrai Zsolt aláhúzta, a nyugdíjas-szövetkezetek megteremtik a munka lehetőségét azoknak a nyugdíjasoknak, akik éreznek magukban annyi energiát és kedvet, hogy dolgozzanak. Ez egy lehetőség, nem kötelező, teljesen szabad a ki és belépés a nyugdíjas-szövetkezetekbe – hangsúlyozta. Felhívta a figyelmet arra, hogy szinte minden ágazatban várják a dolgozni kívánó nyugdíjasokat.A sajtótájékoztatón részt vett Monspart Sarolta, az Idősek Tanácsának tagja, tájfutó világbajnok is. Elmondta, sokan vannak, akik nyugdíjba vonulásuk után nem találják helyüket, de szeretnének még sok mindent csinálni, nekik segíthetnek a nyugdíjas-szövetkezetek.A jogszabály szerint a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásához legalább tíz tagra van szükség. A nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót, ha a megkeresett összeget pénzben veszik fel, és a munkavállalás mellett a nyugdíjukat is megtarthatják. (fidesz.hu, MTI)