Az anyatej természetes kincs – ma van a szoptatás világnapja
2017.08.01
Ha az édesanyáknak lehetősége van az anyatejes táplálásra, akkor javasolt ezzel is segíteni gyermekeik egészséges fejlődését. A szoptatás világnapja alkalmából a hazai szakmai és civil szervezetek mellett a kormány is az anyatejes táplálás fontosságára hívja fel a figyelmet.

"A kormány számos eszközzel és hosszú távú programmal kívánja elősegíteni és népszerűsíteni az anyatejes táplálást."Magyarország a fejlett országok élvonalába tartozik a 3-6 hónapig anyatejjel táplált gyermekek arányát vizsgálva. Az anyatej rendkívül fontos a csecsemők táplálásában, természetes összetevői révén biztosítja aktuális tápanyagszükségletüket; a születés utáni első fél évben csökkenti a fertőzések kockázatát és a fejlődési rendellenességek kialakulásának veszélye is kisebb.A kormány számos eszközzel és hosszú távú programmal kívánja elősegíteni és népszerűsíteni az anyatejes táplálást. Ennek keretében tavaly másfélszeresére emelkedett a leadott anyatej áráért járó juttatás. Idén elindult a családbarát szülészetek kialakítása, elsőként a Bethesda és az Budai Irgalmasrendi Kórház szülészete alakul át 3,5 milliárd forintból.Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az ezzel kezdődő hetet pedig anyatejes világhétté.A WHO ajánlása szerint az a legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak. A szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a gyermek igényli.(fidesz.hu)