Ismét uniós átlag feletti a hazai kiskereskedelmi forgalom bővülése
2017.08.23
2017 júniusában a nyers adatok alapján 5,2 százalékkal, a naptárhatással igazított adatok szerint 5,7százalékkal erősödött a magyar kiskereskedelmi forgalom, ezzel már negyvennyolc hónapja tart az ágazat növekedése - közölte a Nemzetgazdaági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsorára reagálva, szerdán.

Tájékoztatásuk szerint a fogyasztás folyamatos bővüléséhez a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás is hozzájárul, amely a háztartások jövedelmének emelkedésén keresztül tovább gyorsíthatja a fogyasztást. A forgalom összetevőit tekintve mindhárom kiskereskedelmi alágban növekedést regisztráltak. Júniusban a nemélelmiszer-kiskereskedelem 8,3 százalékkal bővült éves összevetésben, így folytatódott a már több mint három éve tartó emelkedés."Az utóbbi két hónapban tapasztalt lendületes növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre."Ez különösen kedvező, ugyanis a több hónapja tartó bővülés arra enged következtetni, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek egyre nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban. Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma – amely 2014-ben már meghaladta a válság előtti rekordszintet – 3,7 százalékkal erősödött a hónapban, míg az üzemanyag-értékesítés 5,1 százalékkal nőtt.Nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom júniusi bővülése az Európai Unió átlagának közel kétszerese volt az előző évhez képest, megelőzve ezzel Lengyelországot és Németországot. Magyarországon 2010. január óta 22,7 százalékkal, 2014 elejétől 19,7 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Az utóbbi két hónapban tapasztalt lendületes növekedés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, a novemberben megkötött bérmegállapodás a bérek emelkedésén keresztül – az áfacsökkentésekhez hasonlóan – várakozásaink szerint tovább serkenti a fogyasztást, és ezáltal a GDP bővülését is.(fidesz.hu)