A képzett szakemberek sokasága az agrárium sikerességének záloga
2017.09.01
Az agrárium sikerességének egyik legfontosabb záloga a jól képzett, korszerű gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek sokasága - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Kaposváron.

Az agrártárca vezetője az agrárszakképző iskolák országos tanévnyitóján mondott beszédében rámutatott: a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában 47 intézmény 62 helyen, a tavalyinál valamivel több, 21 ezer diákkal kezdi meg az idei tanévet."Komoly kihívás a mezőgazdasági szakmák presztízsének visszaállítása. Ennek érdekében a tanárok odaadással, kitartással dolgoznak, de a diákok is elszánt munkát vállalnak, a szaktárca pedig azon is dolgozik, hogy kellő forrást biztosítson az iskolák fejlesztéseihez."A minisztérium a második legnagyobb intézményfenntartóként vesz részt a szakképzésben, ezért kötelessége, hogy intézményei korszerű tudást adjanak, elhelyezkedési lehetőséget biztosítsanak az ágazatban, kielégítsék a munkaerőpiac igényeit - fogalmazott.Fazekas Sándor, a Kaposvári Egyetem egyik nagyelőadójában tartott eseményen iskolaigazgatók, pedagógusok, diákok előtt szólt arról, hogy a felsőoktatási intézmény szomszédságában működő Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola teljesítménye és kihasználtsága kiváló, tanulói létszáma a 2009/2010-es tanév óta átlagosan évente harminccal nő.Az iskola magas színvonalú működése nagymértékben hozzájárul a magyar mezőgazdaság további erősödéséhez, hazai és nemzetközi versenyképességének növeléséhez, a szakemberek utánpótlásának biztosításához - közölte.Hozzátette: az intézmény értékes része a képzés fejlesztésével az agrárium, a vidéki megélhetés segítésére létrehozott FM-iskolahálózatnak.A miniszter kitért arra, komoly kihívás a mezőgazdasági szakmák presztízsének visszaállítása. Ennek érdekében a tanárok odaadással, kitartással dolgoznak, de "a diákok is elszánt munkát vállalnak", a szaktárca pedig azon is dolgozik, hogy kellő forrást biztosítson az iskolák fejlesztéseihez.Biró Norbert (Fidesz-KDNP), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke arra emlékeztetett, hogy Somogy alapvetően "agrármegye", ezért a következő évek helyi európai uniós fejlesztéseinek nagy része a természeti adottságokra épül, a mezőgazdasághoz kapcsolódik.Végvári György, a Kaposvári Egyetem rektorhelyettese azt mondta, az agrárszakma "az élet szakmája", hiszen képviselőinek egészséges, nagy biológiai értékekkel rendelkező élelmiszerrel kell ellátniuk a világ egyre gyarapodó népességét.Arra kérte a diákokat, tanuljanak, hogy részt vehessenek Magyarország élelmiszerellátásában, s közülük minél többen folytassák tanulmányaikat a Kaposvári Egyetemen.(MTI - fidesz.hu)