Egymilliárd forintos iskolafejlesztés Fertődön
2017.09.04
Egymilliárd forintos hazai forrásból, kiemelt beruházásként épült meg Fertődön a Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolájának tíz tantermet, természettudományos szaktantermet és egy tornacsarnokot is magában foglaló épülete, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára avatott fel a hétfői tanévnyitó ünnepségen.

Cseresnyés Péter kiemelte, a fertődi iskola fennállásának 71 éve alatt követte alapítója és névadója, a neves kutató és oktató Porpáczy Aladár szellemiségét, folyamatosan törekedett a megújulásra. Hozzátette, e folyamat egyik fontos állomása volt az 1994-es év, ekkor kezdődött meg ugyanis az az osztrák-magyar együttműködés, amelynek során magas szintű nyelvismeret mellett végeznek turisztikai és közgazdasági képzést, egy olyan komplex duális formában, amelyhez kiváló gyakorlati hátteret is nyújt az iskola."Az iskola a jövőépítést meghatározó szellem és tudás helye, a látszólag lehetetlennek tűnő dolgokkal való megküzdésre, bátorságra nevelés, a példamutatás helye."Cseresnyés Péter köszöntőjében kijelentette: az oktatás infrastruktúrájának fejlesztése mellett a szakképzés minőségének javítására, emelésére is gondot kívánnak fordítani, ezért indították el a nyáron a szakgimnáziumokat érintő szakképzési kerettantervek felülvizsgálatát. Mint mondta, az oktatás folyamatában szeretnének a már kialakult, az iskolák által megszokott rendszerben több mozgásteret, választási lehetőséget adni. Hozzátette: a szakmai tartalmak módosítása nélkül, egyszerűsített tantárgystruktúrával, a fő- és mellék-szakképesítés tananyagának egyértelmű szétválasztásával szeretnének kialakítani egy olyan "szabad sávot", amelyet a tanulók kompetenciáit és készségeit növelő tartalmakkal tölthetnek fel az iskolák, így növelve, ezáltal pedig javítva a diákok munkaerőpiaci vagy továbbtanulási esélyeit.Az államtitkár közölte: hat ágazatban, tizennyolc tantárgy esetében ezek az alternatív tantervek elkészültek, alkalmazásukra az 2018-2019-es tanévtől lesz mód, az idei tanév pedig lehetőséget nyújt a pedagógusoknak arra, hogy megismerkedjenek a lehetőséggel és eldöntsék, szeretnék bevezetni vagy sem. Cseresnyés Péter felsorolása szerint a változtatásokra olyan ágazatokban lesz lehetőség, mint például az épületgépészet, a vegyészet, az építőipar, a közgazdaság, a kereskedelem és a turisztika.Az államtitkár azt mondta, közös feladat lesz, hogy az idei tanévben összeállítsák a "szabad sáv" választható tartalmát is, amelyben olyan ismeretek oktatása is szerepelhet, mint a gépírás, a gépjárművezetés, vagy az ágazati készségeket erősítő tantárgyak listája, amelyekkel az intézmények kiegészíthetik, bővíthetik pedagógiai programjaikat.Firtl Mátyás, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője köszöntőjében azt hangsúlyozta: egy iskola felépítése több mint egyszerű infrastruktúrafejlesztés vagy a városképet meghatározó impozáns épületegyüttes létrehozása. - mondta.(MTI-fidesz.hu)