Kiemelten kell kezelnie az uniónak a mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságát
2017.09.05
A közös agrárpolitikának (kap) kiemelten kell kezelnie a mezőgazdasági termelők jövedelembiztonságát 2020 után is - fejtette ki a magyar agrárminiszter kedden a tallinni uniós szakminiszteri találkozón.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint Fazekas Sándor az észtországi tanácskozáson elmondta: Magyarország álláspontja szerint a közös agrárpolitika szabályai nem nyújtanak kellően hatékony eszközöket a termelők jövedelembiztonságának fenntartásához. Úgy vélte, a kölcsönös kockázatkezelési alapok létrehozása nehézkes, és csak néhány tagállam alkalmazza. Magyarországon például a kockázatkezelés állami alapként működik hatékonyan, ezzel szemben a közös agrárpolitika az önkéntesen szerveződő kölcsönös kockázatkezelési alapokat részesíti előnyben."Magyarország álláspontja szerint a közös agrárpolitika szabályai nem nyújtanak kellően hatékony eszközöket a termelők jövedelembiztonságának fenntartásához."A miniszter hangsúlyozta, Magyarország nem tartja jónak azt az uniós szinten felmerült elképzelést, amely szerint 2020 után a közvetlen kifizetésekből különítenénk el forrásokat a kockázatkezelésre. A közvetlen támogatások pénzügyi keretét - a következő többéves költségvetésben - a jelenlegi szinten kellene meghatározni annak érdekében, hogy a gazdálkodók kiszámítható és biztos támogatáshoz jussanak - húzta alá Fazekas Sándor.Az uniós mezőgazdasági miniszterek többsége egyetértett abban, hogy a 2013-as közös agrárpolitikai reformkor létrehozott krízistartalék nem képes megfelelően kezelni a válsághelyzeteket. Ráadásul ezt a termelői jövedelmek stabilitását adó közvetlen kifizetések terhére hozták létre. A közlemény szerint a hozzászóló miniszterek többsége, Magyarországhoz hasonlóan, elutasította azt a megközelítést, hogy a közvetlen kifizetések csökkentésével kellene létrehozni közös válságkezelési alapot.Az uniós agrárminiszterek keddi ülésének napirendjén szerepelt a fipronil vegyszerrel szennyezett tojások ügye is. Fazekas Sándor hozzászólásában kiemelte: az elmúlt hetek történései rávilágítanak arra, hogy az állategészségügyi ellenőrzési kapacitások és hatáskörök nem csökkenthetők és gyengíthetők annak ellenére sem, hogy az elsődleges felelősség az élelmiszeripari vállalkozóké. A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a tojás mellett szennyezett baromfihús is piacra kerülhetett. Az agrártárca vezetője hangsúlyozta: a hasonló esetek akár több millió ember egészségét is veszélyeztethetik, és súlyos hatással vannak az Európai Unió élelmiszeriparára és a fogyasztói bizalomra.(MTI-fidesz.hu)