Megalakul a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet
2017.09.07
Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében megalakítják a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet – jelentette be Turi Dénes elnök. Kósa Lajos a szövetkezeti formában való foglalkoztatás rugalmasságára hívta fel a figyelmet.

A Fidesz frakcióvezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón aláhúzta, az uniónak szinte mindenre van irányelve, de a szövetkezetekre nincs, ezért ebben a rendszerben dolgozókat úgy értelmezik, mintha a munka törvénykönyvének hatálya alá tartoznának. A kormánypárti politikus elmondta, a V4 elnökségében ezért szeretnék elérni, hogy legyen szövetkezeti irányelv."a nyugdíjas szövetkezetek a diákszövetkezetekhez hasonlóan működnek majd."Emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben a diákszövetkezetek kapcsán kötelezettségszegési eljárást indított az unió hazánk ellen, de a kormány a későbbiekben megoldást talált a vitás kérdésekre. Ezután felvetődött, hogy a magyar társadalomban vannak még speciális csoportok - mint például a nyugdíjasok -, akikre lehet alkalmazni a szövetkezeti foglalkoztatást. A nyugdíjasok foglalkoztatása iránt ráadásul folyamatos volt a társadalmi és a piaci nyomás – tette hozzá.Kósa Lajos közölte, a nyugdíjas szövetkezetek a diákszövetkezetekhez hasonlóan működnek majd.Hozzátette: 2,7 millió inaktív ember van, akik valamilyen nyugdíjszerű ellátásra jogosultak, nekik szeretnének lehetőséget adni arra, hogy nem köztelező jelleggel aki akar, dolgozhasson. Ez óriási erőforrást jelent, segíti a társadalom aktivitását, ráadásul gazdasági igény is van rá – indokolta a frakcióvezető a nyugdíjas szövetkezetek létrehozását.Fotó: fidesz.huA képviselő arról is beszélt, hogy a felsőfokú jogviszonyban állók egyharmada érintett valamilyen formában a diákszövetkezetekben, és azzal számolnak, hogy ennek az aránynak az elérése a nyugdíjas szövetkezetek esetében is lehetséges. Azt szeretnénk, hogy két éven belül legalább 800 ezer és 1 millió közötti nyugdíjas tartozzon a szövetkezeti világhoz – tette hozzá.A fideszes politikus kitért arra is, hogy a szövetkezeti formában való foglalkoztatás nagyon rugalmas, és dolgoznak további speciális, nagy társadalmi csoportok bevonásán is.Kósa Lajos megdöbbentőnek nevezte, hogy a nyugdíjas szövetkezetekkel kapcsolatban heves vita volt a parlamentben és egészen elképesztő indokokat hozott fel az ellenzék, holott ennek nincs semmilyen politikai metszete. A frakcióvezető szerint jó lenne elérni, hogy a szövetkezeti vállalkozási formát más cégformákhoz hasonlóan pártsemlegesen kezelné mindenki.Magánszemélyek az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) szervezésében úgy döntöttek, hogy megalakítják a Takarékos Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetet. A kedvező, államilag támogatott foglalkoztatási formával az alapítók elsődleges célja, hogy a takarékok vállalati ügyfeleitől nyugdíjba ment dolgozókat a vállalkozói szektorban visszafoglalkoztassák. A cégbírósági bejegyzést követően, várhatóan az év végétől lehet belépni az új szövetkezetbe. Turi Dénes, az OTSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a szövetkezetbe minden öregségi nyugdíjas beléphet a szövetkezeti szabályzat elfogadásával.Fiák István, az iskolaszövetkezeti rendszert hungarikumnak nevezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy ma már teljes jogi védelemben dolgozhatnak a diákok. A Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diák ész) elnöke ismertette, hazánkban 129 iskolaszövetkezet létezik, ennek körülbelül 130 ezer diák a tagja, és nagyjából 10 ezer megbízója van. A diákok 41,5 milliárd forint árbevételt termeltek egy év alatt, amelynek 85 százaléka a személyes jövedelmük – tette hozzá.(fidesz.hu)