Nyugdíjas szövetkezet alakul Ózdon
2017.09.12
Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a nyugdíjas szövetkezetek megalakításában, Miskolcon az elsők közt jött létre ilyen, most pedig Ózdon is alakul nyugdíjas szövetkezet - mondta Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott Ózdon kedden.

A politikus kifejtette: az országban több mint kétmillió nyugdíjas él, és mindazok, akik újfent éreznek magukban erőt, affinitást, hogy dolgozzanak, a nyugdíjas szövetkezetek révén ismét munkába állhatnak. "A munkaerőpiacon hiány van, a nyugdíjasok pedig sok élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek, amelyet hasznosítani tudnak."Hozzátette, hogy számukra rendkívül kedvező feltételeket teremtett a nyugdíjas szövetkezetekről szóló jogszabály, amely szerint a nyugdíjasoknak a szövetkezeten keresztül szerzett jövedelmük után sem egészségügyi, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, csupán 15 százalékos személyi jövedelemadót. A munkaerőpiacon "hiány van", a nyugdíjasok pedig sok élet- és munkatapasztalattal rendelkeznek, amelyet hasznosítani tudnak - jegyezte meg.Ríz Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt hangoztatta: Ózdon az a paradox helyzet alakult ki, hogy sok cég munkavállalót keres, de emellett jelen van a munkanélküliség is.Úgy fogalmazott: amely társaságok munkavállalót keresnek, azok tapasztalathoz, tudáshoz ragaszkodnak, és nagyon sok olyan fiatal nyugdíjas van, aki az aktív életét folytatná, mindkét fél számára jó lehetőség a nyugdíjas szövetkezet. "Itt Ózd térségében meg kívánjuk becsülni nyugdíjasainkat, fontos számunkra, hogy elégedettek legyenek" - tette hozzá.Eddig 19 nyugdíjas szövetkezetet hoztak létre az országban, és nagyjából ugyanennyi lehet bejegyzés alatt - hangzott el a nyugdíjas szövetkezetek által biztosított lehetőségekről szóló ózdi tájékoztatón.(MTI-fidesz.hu)