A CDS-felár 100 pont alá csökkenése történelmi pillanat
2017.09.22
Történelmi pillanatnak nevezte a magyar országkockázati mutató, a CDS-felár 100 pont alá csökkenését a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály pénteken egy rendezvényen újságíróknak hangsúlyozta, a kedvező változás azt jelzi, hogy a magyar gazdaság jó pályán van, az államadósság egyre olcsóbban finanszírozható, ami egyre kisebb problémát jelent a gazdaság számára."a külföld megítélése egyre kövezőbb Magyarország iránt."Elmondta: a kormányzati munka kezdete óta nem volt arra példa, hogy az ötéves államadósságra vonatkozó mutató 100 pont alá csökkenjen. Emlékeztetett arra, hogy kormányzásuk kezdetén ez az érték 200 ponton volt, az IMF-fel vívott küzdelemkor pedig 700 pont felett is járt.Varga Mihály hangsúlyozta: az elmúlt évtizedek államadósságát törleszteni kell, nem lehet egyik pillanatról a másikra eltörölni. A CDS-felár 100 pont alá csökkenése azt mutatja, hogy a külföld megítélése egyre kövezőbb Magyarország iránt - hangsúlyozta.A CDS-felár az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók felára.Az NGM pénteken, az MTI-nek eljuttatott közleményében ismertette, hogy Magyarország CDS-felára 98 bázispontra süllyedt, "tehát a piaci befektetők elismerik a magyar gazdaság teljesítményét és pozitívan értékelik a kilátásokat". Kiemelték, a magyar gazdaság tartós növekedési pályán van már 5 éve, a GDP-adatok stabil szerkezetről tanúskodnak, mert a bővülés több lábon áll, szinte minden szektor hozzájárul. A növekedés nem járt eladósodással, az államháztartás GDP-arányos hiánya az elmúlt években rendre alacsonyabb volt a 3 százalékos küszöbnél, az adósságráta mérséklődése pedig sokkal kedvezőbb az uniós átlagnál, köszönhetően a kiegyensúlyozott államháztartásnak, a fegyelmezett adósságkezelésnek és a gazdasági növekedésnek - írták. A külkereskedelmi többlet 5,2 milliárd eurót tett ki az első hét hónapban, ennek is köszönhetően a folyó fizetési mérleg egyenlege a GDP 5,8 százaléka volt a második negyedévben. Hozzátették: "Magyarország jó úton jár, a gazdaság kilátásai pozitívak: ezt erősíti a hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések, valamint a kormány versenyképességet javító intézkedései".(MTI-fidesz.hu)