Az elmúlt száz év legnagyobb óvoda- és iskolafelújítási programja folyik az országban
2017.09.22
Legutóbb csaknem száz éve folyt a maihoz hasonló óvoda- és iskolafelújítási program az országban - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Lázár János a felújított Klauzál óvoda átadásán elmondta, a kormányzat országszerte igyekszik támogatni minden olyan helyi kezdeményezést, amely célja az oktatást, nevelést szolgáló épületek korszerűsítése. Hozzátette: nincs olyan település az országban, ahol ne lenne óvoda- vagy iskolafelújítás ezekben az években."Belátható időn belül az országban az összes, gyermekek által használt oktatási intézmény megújul."Belátható időn belül az országban az összes, gyermekek által használt oktatási intézmény megújul - közölte a miniszter, a térség országgyűlési képviselője.Az állam vállalta, hogy támogatja a gyerekeket az óvodába lépéstől, hároméves kortól az egyetem végéig, sőt még azt követően, egészen a családalapításig - mondta Lázár János.Példaként az ingyenesen biztosított étkezés és az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztését említette.A magyar állam kötelessége, hogy a szülők mellett maga is felelősséget vállaljon minden magyar gyermekért - szögezte le.Az idén várhatón több mint 90 ezer gyermek születik az országban, de még mindig 125-130 ezer ember hal meg. Magyarország számára a legfontosabb a megszületett gyermek, a róla való gondoskodás, hiszen a nemzet számára ők jelentik a jelent és a jövőt is - hangsúlyozta a politikus.Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő elmondta, 2010 óta megújult a város kezelésében álló összes óvoda és iskola, szociális, egészségügyi intézmény, vagy jelenleg zajlik a rekonstrukció, illetve annak előkészítése.Hódmezővásárhelyen másfél év alatt 564 millió forintból tizenegy óvoda épülete újul meg, komfortosabb és modernebb környezetet biztosítva 890 óvodás számára. A felújítások keretében megvalósul valamennyi tagintézmény energetikai korszerűsítése, akadálymentesítése, de fejlesztik az oktatási és foglalkoztató eszközöket is.(MTI - fidesz.hu)