Több mint négy éve tart a kiskereskedelmi forgalom bővülése
2017.09.22
Már több mint négy éve, 49 hónapja tart a kiskereskedelmi forgalom bővülése - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

Hangsúlyozta, az üzletek forgalmának emelkedése a bérkiáramlás növekedésével, valamint a lakossági megtakarításokkal függ össze. "az üzletek forgalmának emelkedése a bérkiáramlás növekedésével, valamint a lakossági megtakarításokkal függ össze."A helyettes államtitkár felidézte, a kormányzat munkaadókkal és munkavállalókkal kötött megállapodása alapján a minimálbér az idei 15 százalék után jövőre 8 százalékkal, a garantált bérminimum pedig az idei 25 százalék után jövőre 12 százalékkal nő. Pomázi Gyula hozzátette azt is: a lakossági megtakarítások lehetőséget teremtenek arra, hogy a későbbiekben leginkább a tartós fogyasztási cikkek piacán, illetve az építőipari, otthonteremtési beruházásoknál is további növekedés legyen.A NGM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai fogyasztás bővülése júliusban ismét meghaladta az Európai Unió átlagát. A tárca kiemelte: a nem élelmiszer-kiskereskedelem 7,5 százalékos emelkedése jelzi, hogy a háztartások válság során elhalasztott fogyasztása egyre inkább megjelenik, így a tartós fogyasztási cikkek nagyobb súlyt képviselnek a fogyasztói kosárban.Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem 1,9 százalékkal erősödött, ami azzal magyarázható, hogy 2014-ben már meghaladta a válság előtti rekordszintet. A kiskereskedelmi forgalom teljesítménye 2010 januárjához viszonyítva 27,1 százalékkal, 2014 év elejétől pedig 18,8 százalékkal emelkedett - mutatott rá az NGM.A folyamatos növekedés és a hitelezésben is megmutatkozó erőteljes élénkülés a háztartások fogyasztásának további emelkedését vetíti előre, amelyet a kormányzati intézkedések is támogatnak. A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás a reálkeresetek emelkedésén keresztül serkenteni fogja a fogyasztás, ezen belül is leginkább a szolgáltatások iránti kereslet növekedését - áll a minisztérium közleményében.(MTI-fidesz.hu)