Tartható a jövő évi költségvetés, prémiumot kaphatnak a nyugdíjasok
2017.09.25
A második negyedéves GDP-növekedés elmaradt ugyan a korábbiaktól, az alapvető fundamentumokkal azonban nincs prob­léma, így a kormány továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel, 3 százalékos inflációval és 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal számol mérsék­lődő államadósság-ráta mellett - mondta a Világgazdaságnak Banai Péter Benő.

"Az idén először nyugdíj­prémium kifizetésére is lehetőség nyílik, amennyiben a gazdasági növekedés éves mértéke meghaladja a 3,5 százalékot."A Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért fe­lelős államtitkára a lapnak adott interjúban jelezte azt is: az idén először a 3 százalékos emelésen kívül valószínűleg prémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok.A kormány betartja 2010-ben tett vállalását, megőrzi a nyugdíjak reálér­tékét, sőt az elmúlt években ennél több történt, hiszen 2011 és 2016 között a nyugdíjak átlagosan több mint 23 százalékkal nőttek, vásárlóerejük pedig mintegy 10 százalékkal javult - mondta.Emlékeztetett arra, hogy az infláció feletti nyugdíjemelés mellett tavaly év végén minden nyugdíjas 10 ezer forint névértékű Erzsébet-utalványt kapott. Az idén először nyugdíj­prémium kifizetésére is lehetőség nyílik, amennyiben a gazdasági növekedés éves mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás tárgyévi egyenlegcélja tel­jesül - tette hozzá. Ennek fedezetére az idén 24 milliárd, jövőre pedig 32 milliárd forintot biztosít a költségvetés.Banai Péter Benő megjegyezte, hogy emellett természetesen a "normál emelést" is kiegészítik, ha a vár­ható infláció az év eleji nyugdíjemelés mértékét meghaladja.(MTI - fidesz.hu)