Deutsch: Fel kell készülni a digitális átalakulásra
2017.09.27
A digitalizáció technológiai alapját jelentő internet a 20. század végének és a 21. század elejének legkomolyabb jótéteménye - jelentette ki a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Balatonalmádiban.

Deutsch Tamás A média hatása a gyermekekre és fiatalokra című, háromnapos nemzetközi médiakonferencián kifejtette: a kormány a Digitális jólét program részeként, amelynek alapgondolata, hogy a "polgárokat nem megvédeni kell a digitális átalakulástól, hanem fel kell erre készíteni őket", megalkotta Magyarország digitális gyermekvédelmi stratégiáját."2-3 éven belül minden iskolában elérhető lesz a megfelelő sávszélesség."Hozzátette: a stratégia kitér a biztonságos internetezés és az értékteremtő internethasználati attitűd megalapozásának, az online zaklatás megelőzésének és kezelésének fontosságára, valamint a képzések és továbbképzések jelentőségére. Az elmúlt esztendő eredményének nevezte az online gyermekvédelemmel kapcsolatos képzések elindulását. Közölte: 2-3 éven belül minden iskolában elérhető lesz a megfelelő sávszélesség, rendelkezésre fog állni a digitális tananyag és a megfelelő eszközök. A kormány szándéka a közeljövőben egy értékes tartalmakat felvonultató gyűjtőhonlap létrehozása, 2018 közepére pedig megerősítik a korábbi e-Magyarország hálózatra épülő Digitális jólét program pontok hálózatát, amelyek egyebek mellett a digitális kompetenciákat erősítő képzési központok lesznek - hangsúlyozta. Deutsch Tamás szólt arról, hogy a digitális gyermekvédelmi stratégia erősíteni és tudatosítani kívánja a médiaműveltséget, nagy hangsúlyt helyez a biztonság kérdésére, továbbá kitér arra is, hogy ha "bekövetkezik a baj, milyen szankcionálás lehetséges". Közölte, a biztonságos internetezés nem kizárólag jogszabályalkotással, hanem például a szolgáltatókkal kötött szerződés alapján hálózati szűrés eredményeként valósítható meg. (MTI-fidesz.hu)