Újabb rekordot döntött a foglalkoztatottak száma
2017.09.27
735 ezerrel több embernek van munkája Magyarországon, mint a 2010-es kormányváltáskor, a foglalkoztatási ráta pedig a rendszerváltás óta nem volt ilyen magas a KSH 2017. június-augusztusi adatai szerint - reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatsorára, szerdán.

A tárca közlése szerint ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta 11,5 százalékról 4,2 százalékra esett vissza, 27 éve nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség ebben az időszakban."A pozitív folyamatokban szerepet játszottak a Munkahelyvédelmi Akció 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének támogatását szolgáló intézkedései is."A kormány foglalkoztatáspolitikájának sikerességét a munkaerő-piaci adatok is igazolják, a hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, egyfelől tovább ösztönözve a munkavállalási hajlandóságot, másfelől csökkentve a magyar munkaerő elvándorlását. A 2017. június-augusztusi időszakban 4 millió 444 ezer főre emelkedett a foglalkoztatottak száma. A hazai elsődleges munkaerőpiacon továbbra is közel 100 ezer fős növekedés következett be, miközben a közfoglalkoztatottak száma 40 ezer fővel mérséklődött, és a külföldön dolgozók száma is csökkent éves alapon. A munkanélküliségi ráta a 15-24 éves korosztályban éves alapon 1,4 százalékponttal 11,4 százalékra mérséklődött, ami az európai átlagnál számottevően kedvezőbb érték.A pozitív folyamatokban szerepet játszottak a Munkahelyvédelmi Akció 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének támogatását szolgáló intézkedései is.Nemzetközi összehasonlításban Magyarország továbbra is a negyedik legalacsonyabb munkanélküliségű országa az Európai Uniónak, a hazainál csak Csehországban, Németországban és Máltán volt alacsonyabb a munkanélküliség szintje az év hetedik hónapjában.A kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, ösztönözve a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseit, hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben foglalkoztatottak száma. Így a megállapodás hatására – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett – a gazdasági növekedés további élénkülésére számítunk a következő időszakban - zárul a közlemény.(fidesz.hu)