A rendszerváltozás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliség
2017.09.28
A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most.

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy 2017 nyarán, őszén 4,44 millió ember dolgozott Magyarországon. Szerinte ez a szám egy év alatt óriási növekedést jelent úgy, hogy közben 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma.Hozzátette: Magyarországon a korábbi 54,5 százalékos foglalkoztatási ráta 68-69 százaléka változott; a munkanélküliség 4,1-4,2 százalékos."Az elmúlt hét évben sikerült a vállalást teljesíteni, hétszázezer új munkahely jött létre."Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 nyarán azt hirdette meg, hogy legalább egymillió új munkahelyet teremt. Az elmúlt hét évben sikerült ezt a vállalást teljesíteni, hétszázezer új munkahely jött létre - mondta. Mindenki dolgozik, aki akar - értékelt. Kitért arra, hogy 2010-ben a munkanélküliség ráta országosan 11 százalék volt, a fiatalok munkanélkülisége pedig 30 százalék körül mozgott, utóbbi jelenleg 11 százalék körül van.A magyar kormány helyt áll a kórházak adósságért - mondta a miniszter kérdésre annak kapcsán, hogy augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot.Közölte, arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű és elismert számlát kifizet az államkassza. Hozzátette: az adósságok kifizetéséről várhatóan az év végén dönt a kormány, attól függően, mennyi lejárt tartozás van.Fotó: fidesz.huLázár Jánost beszélt arról is, hogy védőoltások támogatásával kapcsolatos előterjesztések kerülnek a jövő héten a kormány elé. Hozzátette: szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. Elmondta, az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet. Közölte, tárgyalnak a rotavírus és a hepatitis A elleni vakcinák támogatásáról is. A hepatitis elleni oltás kapcsán hozzátette: a serdülők oltásának részleges térítés melletti biztosításáról lehet szó.Szólt arról, hogy felgyorsítanák a közműcsatlakozásokat a vállalkozásoknak, mert ma egy iparcsarnok üzembe helyezése 250-270 nap. Mint mondta, az eljárási határidők "racionalizálását" javasolják a villamosenergia- és a földgázhálózathoz való csatlakozás esetén. Kitért arra, hogy tárgyaltak a digitális jólét programról, amelynek részeként 2018-ra meglesz annak a technikai lehetősége, hogy mind a négymillió háztartásban a jelenleginél gyorsabb internet legyen. Hozzátette: 220 milliárd forintból kormányzati szolgáltatások bővítése zajlik. Beszélt arról is, hogy az oktatási intézményekben megerősítik, illetve kiépítik a szélessávú internet- és wifihálózatot. Mindehhez kapcsolódik egy digitális gyermekvédelmi program - jegyezte meg.Lázár János elmondta, a kormánykabinetek tárgyaltak arról, hogy 2018-tól az, akinek lakáscélú jelzáloghitele van és megszületik a harmadik gyereke, az a magyar államtól a felvett hiteléhez egymilliót forint törlesztési támogatást kap. Ennek érdekében a járási hivatalokhoz kell kérelmet benyújtani, majd miután a hivatal ellenőrizte a kérelmet, tíz napon belül jóváírják az összeget a hitelszámlán - részletezte.A miniszter elmondta azt is, kiemelt hatósági üggyé nyilvánították a kecskeméti Mercedes-gyár kapacitásbővítését, amelynek révén 2020-21-re 2500 új munkahely jön létre. Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Győr és más települések esetében fejlesztik a regionális reptereket - közölte.A kormány támogatja azt, hogy a budapesti Benczúr utcában a Magyar Baptista egyház feladatai ellátáshoz tulajdonosa legyen egy "jelentős" ingatlannak - mondta. Közölte azt is, döntöttek arról is, hogy a római katolikus egyház fenntartásában működő Budapesti Szent Ferenc Kórházat szív- és érrendszeri oktatási központtá, kiemelt kórházzá alakítsák át.A Jobbik plakátjai kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, "a kormányhivatal eljárása törvényes és fair volt", állnak minden bírósági felülvizsgálat elé. Lázár János szerint elvárható lett volna, hogyha a plakáthely tulajdonjogában, vagy egy plakát megrendelőjének személyében változás van, akkor ezt az illetékes kormányhivatalnak időben bejelentik.  Hozzátette: a kormányhivatal-vezetőknek nem az a dolga, hogy több ezer plakátról kitalálják éppen melyik kié. Szerinte az egésznek van "egy sunnyogás szaga". Miért nem lehetett a változást a kormányhivatalok felé bejelenteni? - tette fel a kérdést, hozzátéve: nem a kormányhivatalok csináltak ebből politikát, hanem azok, akik nem tettek eleget az együttműködési kötelezettségüknek, ami egy normális országban elvárható. A miniszter hivatkozott arra is, hogy a településképvédelmi törvény szerint a hatósághoz be kell jelenteni listaárat, és ez nem történt meg. Egy magánszemélynek, ha megvesz egy plakáthelyet, nincs bejelentési kötelezettsége, de amikor van egy plakáttörvény, akkor ezt a változást érdemes bejelenteni - mondta. Nemmel felelt arra, a kormány szándékában áll-e a törvény módosítása.Lázár János szégyenteljesnek nevezte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök azon javaslatát, hogy a határon túl élő magyaroknak ne legyen szavazati joguk. Hozzátette: Gyurcsány Ferencet ez önmagában alkalmatlanná teszi arra, hogy parlamenti képviselő legyen. Jelezte azt is, kockázatosnak tartaná fél évvel a választások előtt a választási eljárási szabályok módosítását.Lázár János kérdésre azt is elmondta: maximálisan támogatja Matolcsy György jegybankelnök felvetését, miszerint az állami cégeket tőzsdére kellene vinni. Személyes tapasztalata, hogy ez nagyban javítaná a versenyképességet és a magyar kisrészvényesek révén a cégek hosszú távon nemzeti tulajdonban maradnának - tette hozzá, jelezve: a kormányban egyelőre vita van a kérdésről.(MTI-fidesz.hu)