Deutsch: a digitalizáció legyen közös uniós politika!
2017.09.28
A digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerint a digitalizációnak közös uniós politikává kell válnia 2020 után.

Deutsch Tamás a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Irány a digitalizáció! című csütörtöki budapesti konferenciáján azt mondta, ebben a kérdésben Magyarországnak élharcosnak kell lennie. Azt mondta, Magyarország elemi érdeke, hogy partnereivel közösen megfogalmazzák az igényt arra, hogy a 2020 utáni uniós költségvetési időszakban a digitalizáció legyen a harmadik közös uniós politika. Hozzátette: így a tagállamok a digitalizációt szolgáló fejlesztésekhez közös uniós forrásokat használhatnának fel."2020 utáni uniós költségvetési időszakban a digitalizáció legyen a harmadik közös uniós politika."A miniszterelnöki biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitalizáció ma már a világgazdaság teljesítményét alapvetően meghatározó folyamat. Nincs olyan sikeres gazdaságpolitika, amely az elsők között nincs tekintettel arra, hogy a gazdasági sikerhez a digitalizációt kell sikerre vinni - mondta.Deutsch Tamás szerint a magyar gazdaság digitális átalakítása is csak korlátozott sikerekre vezethet, ha az európai gazdaság teljesítménye, a digitális fejlesztések üteme nem csökkenti a lemaradást az észak-amerikai és ázsiai térséghez képest. Megjegyezte: csaknem kétszáz éve, 1820-ban fordult elő utoljára a világgazdaságban, hogy a gazdasági teljesítmény 20 százalékát Kína és India állítja elő, és szerinte 2020-ra ugyanez lehet a helyzet.Nincs sikeres digitalizáció, ha abban nem vállal aktív kezdeményező szerepet az állam, a kormányzat - mondta. Kiemelte, a digitális átalakulás nem egyszerűen üzleti vagy gazdasági kérdés, hanem egy átfogó esélyteremtő társadalmi változás, amelynek középpontjában az emberek állnak. Hozzátette, hogy a digitalizáció nem halogatható, az a jelen feladata, nem a holnapé, ezért abban a magyar piac minden szereplőjének, a kormány és a közigazgatás minden műhelyének dolga van. Deutsch Tamás azt mondta, Magyarország az elmúlt két, két és fél évben nagyobb sebességű fokozatra kapcsolt a digitalizációban, és az unióban elfoglalt pozíciója erősödött. Úgy fogalmazott, hogy "Magyarország a digitalizáció ügyében meg tudta állítani Brüsszelt". Utalt arra, hogy a magyar kormány javaslatára, az Országgyűlés döntése alapján 27 százalékról előbb 18-ra csökkent, januártól pedig 5 százalékra csökken az internethasználat áfája. Hozzátette: az unió emiatt nem indított kötelezettszegési eljárást sem, és Magyarország ezzel a lépéssel azt érte el, hogy 2017 őszére az Európai Bizottság javaslatot nyújt be, aminek köszönhetően a tagállamok lehetőséget kapnak arra, hogy saját országukban a legkedvezőbb áfakörbe sorolják a nethasználatot.A miniszterelnöki biztos szerint sikeres lehet az a modell, amit Európában ma csak Németország és Magyarország követ, amely szerint minden, a digitalizációval kapcsolatos fejlesztési döntést egyszerre kell oktatási és gazdasági szempontból vizsgálni.(MTI-fidesz.hu)