Sikeres devizakötvény-csere: csaknem felére csökkent kamatterhek
2017.10.05
Újabb sikeres adósságkezelési eszközt vezetett be Magyarország - jelentette be Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy az ügylet keretében rövid hátralévő futamidejű és magas kamatozású dollárkötvényeket cseréltek 10 éves, rekord alacsony kamatozású eurókötvényre. A devizaarány ezzel nem változik, és jelentősen olcsóbbá vált az államadósság finanszírozása – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető ismertette: nagyobb összegű piaci devizakötvény kibocsátásra 2014 óta nem volt példa Magyarországon, az elmúlt két évben az adósságfinanszírozás ugyanis e nélkül is gördülékeny, stabil alapokon nyugszik a belföldi befektetők állampapír-vásárlásainak köszönhetően. A mostani tranzakciót a magyar gazdaság jó teljesítménye és pozitív kilátásai, valamint a kedvező piaci helyzet alapozta meg - emelte ki Varga Mihály."A visszavásárlás csökkenti a kamatkiadást, az elkövetkezendő öt évben 50 milliárd forint kamatmegtakarítás érhető el."A miniszter elmondta: az eurókötvényekre jelentős volt a befektetői érdeklődés: ötszörös túljegyzés mellett minden idők legalacsonyabb piaci kamatszintje mellett adta el a papírokat az adósságkezelő. A visszavásárlás során pedig több mint 3 milliárd dollárnyi kötvényt ajánlottak fel a befektetők, így a többletkínálat miatt a tranzakció a meghirdetett legkedvezőbb áron valósulhatott meg - húzta alá a tárcavezető.A korábban kibocsátott eurókötvények legalacsonyabb hozama 3,5, míg az IMF-EU hitelcsomagon belül az euróban folyósított 3-7 éves futamidejű Európai Bizottsági hitel kamata 3,25 és 3,625 százalék között volt. Ehhez képest a mostani kötvények kamatterhe ezeknek alig több mint felét, 1,9 százalékot teszi ki – húzta alá a miniszter.A devizakötvény-csere nem változtatta meg az államadósság devizaarányát, viszont jelentős kamatmegtakarítást ért el így az állam, hiszen a korábban kibocsátott magasabb kamatozású állampapírokat cseréltük olcsóbb kötvényekre. A visszavásárlás csökkenti a kamatkiadást, az elkövetkezendő öt évben 50 milliárd forint kamatmegtakarítás érhető el – tette hozzá Varga Mihály.Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár aláhúzta: a piac régóta pozitívan ítéli meg a magyar gazdaságot, a most kibocsátott állampapír hozamszintje is erős bizalmat tükröz. Az eurókötvény fontos viszonyítási pontot jelent a jövőben a CDS-felárak árazásánál is – fűzte hozzá az államtitkár.Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója elmondta: a dollárkötvény visszavásárlásával párhuzamosan lezárták a kapcsolódó deviza- és kamatswap ügyleteket is. A tranzakció így a hosszú távú kamatmegtakarításon kívül összességében 29,3 milliárd forint azonnali bevételt jelent az államkasszának – tette hozzá.(Nemzetgazdasági Minisztérium)