Továbbra is teljesíthető a 2,4 százalékos hiánycél
2017.10.05
Továbbra is reális és teljesíthető a GDP arányos 2,4 százalékos hiánycél - mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb államháztartási adatokat kommentálva.

Az NGM csütörtöki közlése szerint az államháztartás központi alrendszere szeptemberben 256,4 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel. "A lakossági jövedelmek most már évről-évre folyamatosan emelkednek, ennek hatására bővül a fogyasztás, és a lakossági beruházások is.Az államtitkár kifejtette: a költségvetés alakulását olyan egyedi folyamatok befolyásolják, mint az uniós támogatások megelőlegezése. A szeptember végi állapot szerint közel 1500 milliárd forintnyi kifizetést teljesített az állam, ezzel szemben nem egész 300 milliárd forint bevételt tudott elszámolni az európai Bizottságtól - mondta Banai Péter Benő. Ez okozza a pénzforgalmi kiadások időleges felfutását, mert az állam előlegezi meg az európai uniós támogatások kifizetését - jegyezte meg. A folyamatok azonban kisimulnak majd, amikor a bizottság átutalja ezt a pénzt - tette hozzá. Közölte: a lakossági jövedelmek most már évről-évre folyamatosan emelkednek, ennek hatására bővül a fogyasztás, és a lakossági beruházások is nőnek. Azzal számolnak, hogy a lakossági többletjövedelem érdemi részben fogyasztásban csapódik le, és ha több a fogyasztás, akkor a központi költségvetés áfa-bevételei is emelkednek - mutatott rá.(MTI - fidesz.hu)