Orbán Viktor levélben köszöntötte a berlini Falmúzeum fennállásának 55. évfordulóját ünneplőket
2017.10.12
Azt kívánom, hogy Európa közös értékeket valló népeit soha többé ne választhassák el egymástól - írta Orbán Viktor miniszterelnök a berlini Falmúzeum (Mauermuseum) fennállásának 55. évfordulója alkalmából az intézményt működtető alapítvány igazgatójának címzett levelében.

A levelet, melynek szövegét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátotta az MTI rendelkezésére, a csütörtöki berlini ünnepségen is felolvasták. "Közép-Európa XX. századi történetének legjelentősebb pillanata volt a berlini fal leomlása. Bebizonyította, hogy azt a kulturális, sors- és életközösséget, amely a német népet és Európát összetartja, legfeljebb ideiglenesen lehet ideológiákkal és falakkal egymástól elválasztani" - fogalmazott a Dr. Rainer Hildebrandt Alapítvány igazgatójának írt levelében Orbán Viktor. "Az emberek lefojtott szabadságvágya újra és újra utat tört magának. S minél szorosabb volt a fojtás, annál nagyobb bátorsággal és találékonysággal kerestük a szabadsághoz vezető átjárókat. Mi, magyarok a mai napig hálás szívvel emlékszünk azokra a felemelő napokra, amikor 1989 nyarán a szabadság útja nálunk nyílt meg először a kelet-német állampolgárok előtt. Egy új, minden addiginál szélesebb átjáró, checkpoint, amely akkor már nemcsak a szabad világba, hanem az egyesült Németországhoz és az egységes Európához is elvezetett minket" - írta a magyar kormányfő.(MTI-fidesz.hu)