Munkaerőpiaci megállapodás a Világbankkal
2017.10.14
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter technikai segítségnyújtási megállapodást írt alá Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnökével a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén. A projekt célja, hogy támogassa a magyar munkaügyi szervezetet az álláskeresőknek személyre szabott, a valós élethelyzetükhöz és igényeikhez jobban illeszkedő támogatások és szolgáltatások nyújtásában - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint Varga Mihály kiemelte, a megállapodás segíthet a munkaerőhiány enyhítésében. Hozzátette azt is, hogy a kormányzat a jövőben is számít a Világbank szakértelmére a magyar szakpolitikai elképzelések megvalósítása során. A miniszter a magyar delegáció vezetőjeként képviseli Magyarországot a közgyűlésen."A befektetők, elemzők, alapkezelők rendkívül pozitívan látják a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait."Poul Thomsen IMF-igazgató meghívására Varga Mihály részt vett a közép-kelet- és délkelet-európai pénzügyminiszterek és jegybankelnökök szűk körű, a világgazdaság és a régió gazdasági helyzetéről és kilátásairól szóló találkozóján. Az IMF a korábbiakhoz képest sokkal pozitívabb képet fest a világgazdaság állapotáról, ugyanakkor a jelenlegi gazdasági fellendülést kiváló lehetőségnek tartja, hogy az országok döntéshozói tovább csökkentsék a fennálló kockázatokat, és hosszú távon a növekedést elősegítő strukturális reformokat hajtsanak végre jelentős társadalmi költségek nélkül - jelezte az NGM.A magyar gazdaságpolitika eredményességét jelzi, hogy a hitelminősítők, a piaci befektetők és elemzők pozitív véleménye mellett az IMF is javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását legfrissebb jelentésében - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter a közlemény szerint.Hornung Ágnes, az NGM pénzügyekért felelős államtitkára nemzetközi hitelminősítő intézetekkel és számos pénzügyi intézménnyel folytatott tárgyalásokat Washingtonban, valamint részt vett a Bank of America Merrill Lynch által kiemelt befektetőknek szóló szervezett beszélgetésen - közölte a tárca. A találkozókon áttekintették a magyar makrogazdasági, növekedési kilátásokat és a költségvetés helyzetét. Hornung Ágnes kerekasztal-beszélgetésen találkozott a Magyar-Amerikai Üzleti Tanács (USHBC) tagjaival is, ahol a kétoldalú gazdasági kapcsolatok aktualitásairól tárgyaltak.A befektetők, elemzők, alapkezelők rendkívül pozitívan látják a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, valamint a magyar gazdaságpolitika irányait - idézte az államtitkárt a minisztérium közleménye.(MTI-fidesz.hu)