A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre
2017.10.19
A kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetés területére, amit az is jelez, hogy az elmúlt két évben a közétkeztetést ellenőrző és ösztönző több program is elindult - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Zsigó Róbert - a Hungast Hazai élelmiszerek a magyar közétkeztetésben című konferenciáján - emlékeztetett: a szaktárca a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) közösen 2015 őszén indította el a "minőségvezérelt közétkeztetés" elnevezésű programot, ami közvetlenül a közétkeztetőket célozta meg, de közvetett módon és tudatosan már a beszállítóikat is. "Fontos cél az is, hogy a rövid ellátási láncon keresztül kerüljenek be a helyi agrártermékek a közétkeztetésbe és a családok asztalára."A közétkeztetés jelentőségét érzékeltetve Zsigó Róbert rámutatott, naponta másfél-kétmillió magyar ember életét befolyásolja ez a szolgáltatási forma. Emellett a közétkeztetést igénybe vevők egy része életkora vagy egészségi állapota okán kiszolgáltatott. Ezért a közétkeztetés minőségére kiemelt figyelmet kell fordítani mind a szolgáltatóknak, mind az ellenőrzést végző szervezeteknek - fűzte hozzá az államtitkár.Jelezte: a minőségvezérelt közétkeztetés négy alapelvet szeretne érvényesíteni. Tudatosítani a fogyasztókban, hogy a hagyományos és magyaros ételek nem egészségtelenek, ha megfelelő alapanyagokból és hozzáértéssel készítik el azokat. Továbbá vissza kívánják szoktatni az embereket a terített asztalhoz, felhívva a figyelműket arra, hogy az étkezéshez teremtsék meg a kulturált és nyugodt körülményeket, élvezzék újra a minőségi ételek ízét. Fontos cél az is, hogy a rövid ellátási láncon keresztül kerüljenek be a helyi agrártermékek a közétkeztetésbe és a családok asztalára. Csökkenjen továbbá a pazarlás, a keletkezett élelmiszer-hulladék mértéke és mennyisége. Utóbbi területen még van feladat bőven - jegyezte meg Zsigó Róbert. A közétkeztetés megújulásának jelei már tapasztalhatók - nemcsak a konyhákban, de a beszállítóknál is -, a szektorban ugyanakkor még jelentős tartalékok rejlenek - mondta az államtitkár. A szolgáltatások színvonalának javulása az étkezési kultúra fejlődését hozza magával, így az egészségesebb, a hagyományokat az új igényekkel ötvözni tudó menüsorok a magyar emberek elégedettségével találkozva kiszélesíthetik a napjainkban kibontakozó "magyar gasztronómiai rendszerváltást". Az alapanyagok és a beszállítók gondosabb, környezettudatosabb megválasztása a helyi termelők piaci szerepének növekedését eredményezte - fejtette ki Zsigó Róbert.(MTI-fidesz.hu)