Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot
2017.10.25
Új dimenzióba kell léptetni a magyar gazdaságot, hogy az ország ne csak termelési, hanem Közép-Európa legvonzóbb kutatás-fejlesztési központja lehessen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a Itron új kiválósági központjának megnyitóján.

Az energia- és vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő amerikai cég 2 milliárd forintos beruházása 412 millió forintos költségvetési támogatást kapott annak köszönhetően, hogy - a kormány döntése értelmében - a kutatásfejlesztési befektetésekhez 25 százalékban adható állami hozzájárulás - ismertette a tárcavezető. A beruházás nyomán száz magasan kvalifikált munkaerőt igénylő álláshely jön létre a budapesti kutatás-fejlesztési központban - tette hozzá."az amerikai befektetői közösség - a németek mögött - a második legnagyobb Magyarországon."Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikai befektetői közösség - a németek mögött - a második legnagyobb Magyarországon, 1716 cégük csaknem 100 ezer embernek ad munkát. A magas hozzáadott értéket és munkahelyeket teremtő beruházásokért "elképesztő harc dúl" világszerte, "kőkemény érvek" kellenek a befektetők meggyőzésére - tette hozzá. Magyarország - mint fogalmazott - benevezett ebbe a versenybe, ezért a kormány az EU-ban rekordalacsonynak számító társasági adó és szja-kulcs mellett a munkára rakódó közterhek további mérséklését tervezi. A szociális hozzájárulási adó januártól mérséklődik, a gazdaság átállását segítő digitalizáció érdekében elindult az országos hálózatfejlesztés - mondta a tárcavezető.Felidézte, hogy tavaly 71 beruházással megdőlt a befektetési rekord, idén pedig már 63 ilyen megállapodás jött létre, így a 2016-os csúcs is megdőlhet az év végére. A jelenleg zajló befektetési tárgyalások "nagyon könnyen fordulhatnak újabb sikertörténetbe", a kapcsolatok pedig jövőre tovább erősödhetnek, mivel a lengyel légitársaság New York, Chicago és Budapest, az American Airlines pedig Philadelphia és Budapest között indít közvetlen légijáratokat - mondta Szijjártó Péter. Amerikai vállalati részvétel nélkül a magyar gazdasági siker nem valósulhatna meg - hangsúlyozta a miniszter.(MTI-fidesz.hu)