A családokat és a gyermekeket állítjuk a középpontba
2017.10.27
Ha a magyar családokat és a gyermekeket állítjuk középpontba, akkor megéri ilyen nagy fejlesztésekbe belevágni - mondta Németh Szilárd a 307 millió forintos fejlesztési forrást elnyerő csepeli Kertvárosi Bölcsődében.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, biztos vagyok abban, hogy itt a csepeli bölcsödében olyan körülmények között nevelkedhetnek a gyermekek, hogy boldog és jó polgárai lehessenek Magyarországnak. A vezető kormánypárti képviselő kiemelte, polgármestersége alatt sohasem érezte tehernek az önkormányzat a bölcsődék működtetését."A magyarok a 2015-ös nemzeti konzultációban is arra szavaztak, hogy az Európába törvénytelenül érkező migránsok helyett a magyar családokra fordítson pénzt a kormány."Németh Szilárd szólt arról is, hogy a magyarok a 2015-ös nemzeti konzultációban is arra szavaztak, hogy az Európába törvénytelenül érkező migránsok helyett a magyar családokra fordítson pénzt a kormány.A fideszes politikus nagy eredménynek nevezte, hogy 2010 előtt csak protekcióval lehetett bekerülni az intézményekbe, mostanra azonban mindig akad szabad férőhely.Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára örömtelinek nevezte, hogy új intézményekre és férőhelyekre van szükség, hiszen ez azt jelenti, hogy egyre több gyerek születik, valamint hogy vannak munkahelyek, ahova visszatérhetnek a szülők dolgozni.Ezt a visszatérést segíti a 2014-ben bevezetett gyed extra, amely lehetővé teszi, hogy a munkabér mellett a családtámogatástól se essenek el a szülők - tette hozzá az államtitkár.Novák Katalin szólt arról is, hogy ettől az évtől átalakították, rugalmasabbá tették a bölcsődei rendszert az új típusú intézmények bevezetésével, a hagyományos mellett ugyanis most már mini, családi és munkahelyi bölcsődék is működhetnek.A bölcsődei dolgozók munkáját megbecsülve pedig több lépésben fejlesztették a bérüket, hogy motivált és anyagi értelemben is elismert gondozók vigyázzanak a gyerekekre - emlékeztetett az államtitkár.A részletekről szólva elmondta, a felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket beemelték a pedagógus életpályába, ez esetükben több mint százezer forintos béremelkedést jelentett. A középfokú végzettségű dolgozók fizetését átlagosan 50 ezer forinttal emelték, emellett arra bíztatják őket, hogy szerezzék meg a felsőfokú végzettséget.Novák Katalin kitért arra is, hogy a finanszírozási rendszert is átalakították, 2018-tól feladatalapú lesz finanszírozás, így az önkormányzatoknak kevésbé lesz ráfizetéses a bölcsődék működtetése.Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP) közölte, a Kertvárosi Bölcsőde fejlesztése újabb állomása a három éve futó Csepeli Gyermeksziget Programnak, amelynek részeként 2019-ig felújítják a kerület összes bölcsődéjének és óvodájának kertjét. A most elnyert támogatásból kialakítanak három, összesen 36 férőhelyes csoportszobát, egy új teakonyhát, amely lehetővé teszi majd, hogy egy év alatti gyerekeket is fogadhassanak, valamint a kert szépítésére is jut majd pénz - mondta a polgármester.(fidesz.hu, MTI)