Lendületesen bővült a lakáspiac
2017.11.03
A kormány otthonteremtési intézkedései, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a kedvezményes lakásáfa, dinamikusan és tartósan erősödő lakáspiachoz vezettek, ezt támasztják alá a legfrissebb adatok is - húzta alá Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter arra reagált, hogy a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2017 első három negyedévében 33 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, az elkészült lakások száma pedig 52 százalékos bővülést mutat."2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás CSOK-kérelmét fogadták be a bankok."A tárcavezető kiemelte, hogy országszerte dinamikusan nőtt az épített lakások száma, a bővülés területileg kiegyensúlyozott volt, nem csak a nagyvárosokban voltak építkezések. Sőt a bővülés mértéke a kisebb településeken az átlagosnál magasabban alakult - tette hozzá Varga Mihály. A miniszter elmondta: a dinamikus növekedéshez számottevően hozzájárult a CSOK, valamint a kedvezményes lakásáfa bevezetése. A kedvező tendenciák következő negyedévek során várhatóan tovább erősödnek, ugyanis a kormány által meghozott intézkedések jelentősen élénkítik a lakáspiac keresleti és kínálati oldalát egyaránt.2016 eleje óta már közel 49 ezer háztartás CSOK-kérelmét fogadták be a bankok, amelyen belül új lakás építésére vagy vásárlására közel 16 ezer család kérte a támogatást mintegy 103 milliárd forintos összértékben - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.A kereslet oldali élénkülést alátámasztja, hogy idén január-augusztusban kimagaslóan, 35 százalékkal emelkedett az új lakáshitelek összértéke éves összevetésben - húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: a lakáspiaci kereslet élénkülésére a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló béremelések is pozitív hatással vannak.(fidesz.hu)