51 hónapja folyamatosan bővül a kiskereskedelem
2017.11.07
A kiskereskedelmi forgalom már 51 hónapja folyamatosan emelkedik - mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva.

A KSH szerdai közlése szerint szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a naptárhatástól megtisztított növekedés 6,0 százalékos volt. Pomázi Gyula ismertette, hogy szeptemberben a nem élelmiszer jellegű fogyasztás 12,5 százalékos növekedést mutat, míg a élelmiszereké 2,7 százalékkal nőtt, a benzinkutak forgalma 0,5 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A helyettes államtitkár szerint kereskedelmi fogyasztás hajtóereje, hogy a növekvő bérkiáramlás miatt több elkölthető pénze van lakosságnak, és a bizalmi indexek erősödése is a növekedést támogatja.  Kitért arra is, hogy dinamikusan emelkedik a tartós fogyasztási cikkek fogyasztása, illetve a digitális kereskedelemből származó tartós árucikkeké, de az internetes kereskedelemben egyre inkább megjelenik az élelmiszer jellegű árucikkek vásárlása is.(MTI-fidesz.hu)