Rekordösszegű beruházás valósult meg Magyarországon
2017.11.10
Az év első felében több mint 2500 milliárd forintnyi, rekordösszegű beruházás valósult meg Magyarországon, ami 25 százalék fölötti növekedés egy év alatt - jelentette ki Varga MIhály a Nestlé Hungária Kft. büki gyárának bővítése kapcsán.

Húszmilliárd forintos saját erős beruházással bővítette büki gyárát a Nestlé Hungária Kft., amely a fejlesztéssel Európa egyik legnagyobb állateledel gyártó központjává vált."a Magyarországon befektető svájci cégek elégedettségét jól mutatja, hogy a vállalatok az idén és jövőre is termelő kapacitásaik bővítését tervezik."Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken az ötezer négyzetméter alapterületű, korszerű berendezésekkel felszerelt gyártócsarnokot felavatva úgy fogalmazott: a Nestlé Magyarország iránti elkötelezettségét mutatatják a megvalósult fejlesztések. Hozzáfűzte: a büki állateledel gyár bővítése több szinten előrelépés, hiszen növeli a stabilitást, tovább erősödnek Magyarország és Svájc gazdasági kapcsolatai és több lehetőséget kap a vállalat csaknem kétezer magyarországi beszállítója is.A befektetési környezetről elmondta, a Magyarországon befektető svájci cégek elégedettségét jól mutatja, hogy a vállalatok az idén és jövőre is termelő kapacitásaik bővítését tervezik. Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaságot tekintve is érvényes ez a tendencia, hiszen az év első felében több mint 2500 milliárd forintnyi, rekordösszegű beruházás valósult meg Magyarországon, ami 25 százalék fölötti növekedés egy év alatt.A magyar gazdaság növekedését alapul véve megvan a esély arra, hogy ez folytatódjon - tette hozzá. Elmondta: 2017 első hét hónapjában több mint 14 százalékkal haladta meg a gazdaság teljesítménye a 2013. évi hasonló időszakának gazdasági teljesítményét, idén szeptember végéig pedig több mint öt százalékkal bővült az ipari termelés. Kiemelte: a magyar kormány az élelmiszeripart stratégiai ágazatnak tekinti, különös hangsúlyt helyez versenyképességének és exportképességének javítására, a feldolgozó ipar erősítésére. Ez ma itt Bükön, a Nestlé újabb beruházásával, megvalósult - jelentette ki.Kai Herzke, a büki Nestlé Purina gyár igazgatója elmondta: az elmúlt 10 évben a Nestlé cégcsoport több mint 900 000 tonna gabonát vásárolt a magyar gazdáktól, a büki gyártásban felhasznált mezőgazdasági alapanyagok 60 százalékban itteni forrásból származnak, ez évente több mint 78 000 tonna.Ágh Péter, a térség Fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: a Nestlé működéséhez sok család sorsa kötődik Vas megyében, a fejlődést jól mutatja, hogy az elmúlt tíz évben megháromszorozódott a vállalatnál dolgozók száma. A Nestlé megbecsüli munkatársait és megbecsüli azokat a vasi gazdákat is, akik a cég beszállítói - mondta.A Nestlé az elmúlt hét évben összesen 43 milliárd forintot fektetett be büki fejlesztésekbe. A Bükön gyártott állateledel 90 százaléka exportra készül, a cég 900 embernek ad munkát. A pénteken átadott teljes mértékben automatizált új gyáregység naponta több mint 1 millió termék gyártására képes. A gyárból így mindennap több mint 50 kamionnyi állateledel indul útnak.(MTI-fidesz.hu)