Budapest ad otthont a kínai-közép-európai csúcstalálkozónak
2017.11.16
Egy a gazdasági együttműködés kiterjesztéséről szóló kínai-közép-európai csúcstalálkozó házigazdája lesz november 26-án és 27-én Budapest, amelyen a kínai miniszterelnök is részt vesz - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki, budapesti tájékoztatóján.

A miniszter hangsúlyozta: a térség országai komoly gazdasági kapcsolat kialakítására törekednek a világ GDP-jéből egyre nagyobb hányadot kiszakító távol-keleti országgal.  A miniszter elmondta: a kereskedelempolitika mellett a fejlesztéspolitikában is együttműködésre törekednek a felek, és itt jelentik be a Budapest-Belgrád vasútvonal projektjének részleteit is, amelynek tendereztetését várhatóan a hónap végén elindítják. "Magyarország a Keleti Partnerség jövő heti eseményét is felhasználja arra, hogy az ukrán kormányt jobb belátásra bírja a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelmében."Közölte azt is: az Európai Unió vezetői a napokban Göteborgban a munka világával, a munka szociális vetületével foglakoznak egy konferencián Orbán Viktor miniszterelnök részvételével. Lázár János szerint a következő két napban itt azzal lehet majd szembesülni, hogy a bizottság véleménye szerint az unió szociális pillére a migráció támogatása lenne. Ezt azonban Magyarország sosem fogja támogatni, mi úgy gondoljuk, hogy az európai munkavállalókat kell támogatni - közölte. Magyarország a Keleti Partnerség jövő heti eseményét is felhasználja arra, hogy az ukrán kormányt jobb belátásra bírja a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak védelmében - hangsúlyozta a miniszter a tájékoztatón. Hozzátette: meg kell maradniuk mindazon kisebbségi jogoknak, amelyek az ukrán nyelvtörvény bevezetése előtt léteztek. Amíg erre nincs ígéret, Magyarország minden nemzetközi fórumon határozottan lép fel az ügyben - szögezte le. Fotó: kormány.hu - Botár GergelyA választási kampányba történő beavatkozásnak, és szövetségesek között furcsa lépésnek értékelte Lázár János azt, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériuma pályázattal támogatná a vidéki magyar sajtót. A miniszter hangsúlyozta: a kormány helyesli, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter bekérette az amerikai ügyvivőt az ügyben. Értetlenül állunk a lépés előtt - fogalmazott, hozzátéve: nem világos, mi az amerikai külügyminisztérium célja, miközben számos területen kiváló az együttműködés a két ország között. A miniszter a paksi beruházáshoz kapcsolódó hitellehívást firtató kérdésre azt felelte: tíz, összesen 98 millió eurós számla kifizetéséhez az összeg 80 százalékának megfelelő hitelkeretet hívott le Magyarország, amelynek előtörlesztéséről az év végéig döntenek. Lázár János megjegyezte: jelenleg megéri előtörleszteni, mert kedvezőbb hitellel kiváltható az. A társasági adókedvezményekkel kapcsolatos adatok nyilvánosságra hozatalát firtató kérdésre Lázár János úgy felelte: véletlen folytán a tao-val kapcsolatos döntések a Kúrián rendre annak a Baka Andrásnak a tanácsához kerülnek, aki hivatali státuszváltásából adódó óriási sértettsége okán nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre. Hozzátette: érdekes döntések születnek a Kúrián az ügyel kapcsolatban, és feltette a kérdést: a gyermekek után járó adókedvezmény felhasználásáról is be kell majd számolni? A miniszter a magyar állami tulajdonba került erdélyi hulladékkezelő ügyével kapcsolatban kérdésre megjegyezte: az állam az AVE Magyarország Kft. fejlesztésekbe kezd, hogy az környezetkímélő módon váljon a térség legnagyobb hulladékkezelőjévé. Profitábilis vállalkozásról van szó - jegyezte meg -, hozzátéve: "az, hogy magyar földön magyar hulladékot magyar cég kezel, nem rossz hír".(MTI - fidesz.hu)