Magyarország kitart amellett, hogy uniós támogatást kér a kerítéshez
2017.11.16
Magyarország kitart azon álláspontja mellett, hogy az Európai Bizottságnak (EB) hozzá kellene járulnia a migránsválság kirobbanásakor felépített határkerítés költségeihez.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erről csütörtöki sajtótájékoztatóján beszélt, miután ismertette az EB illetékes biztosának elutasító válaszát Magyarország azon kérésére, hogy a kerítés költségeinek felét az unió állja. "A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen."Ismertetése szerint a magyar kerítés üzemeltetéséhez és kiépítéséhez nyújtandó támogatáskérésre Dimitrisz Avramopulosz válasza az volt: nem tartják indokoltnak a kerítést és Magyarország segítését annak megépítésében, a migrációs extrakiadások vonatkozásában. Lázár János a kormány megdöbbenéséről számolt be a válasz kapcsán, mondván: a határzár fékezte meg más kerítésekkel együtt azt az illegális migránsáradatot, amely 2015-ben áthaladt a Balkánon.A balkáni útvonal lezárása, a határzár segítette hozzá Európát ahhoz, hogy a migrációs folyamaton úrrá legyen - húzta alá. A miniszter kijelentette: az európai együttműködés kultúrájához méltatlan, hogy megfosztanak bennünket a számunkra jogos támogatások lehetőségétől. Lázár János kettős mércének ítélte azt, hogy míg más országok, például Bulgária, akár kerítésépítéshez is támogatást kaphattak, az EB csak a migránsok beengedését akarja támogatni. Mi kitartunk amellett, hogy a kerítés a megoldás, nem a migráció megszervezéséhez, hanem a megállításához kérünk segítséget - közölte. Arról is beszámolt: Brüsszel és Budapest viszonyát befolyásolja még idén, hogy várhatóan az Európai Bizottság ismét a már Európában lévő migránsok szétosztását és további 50 ezer idetelepítését kezdeményezi. Hangsúlyozta: mindez ellentétes az unió értékeivel.(MTI - fidesz.hu)