Magyar-bajor parlamenti tárgyalások
2017.11.20
A migrációról, az európai jövőről és a kétoldalú kapcsolatokról esett szó hétfőn a bajor tartományi parlament Európaügyi bizottságának delegációja és az Országgyűlés Külügyi bizottsága közötti budapesti találkozón, amelynek első részében Orbán Viktor kormányfő is jelen volt.

A megbeszélések szünetében a két bizottsági elnök, Németh Zsolt és Franz Rieger nyilatkozott a sajtónak. "Bajorország és Magyarország szemmel láthatóan hasonlóan közelít a migráció kérdéséhez. Európa hosszú távú jövőjéhez nélkülözhetetlen, hogy meg tudja védeni magát a migrációs hullámmal szemben, a külső határok védelme jelenti a legfontosabb közös feladatot. Ez a magyar megközelítés az elmúlt években egyre komolyabb európai, német elismertségre tett szert" - mondta Németh Zsolt."Bajorország és Magyarország szemmel láthatóan hasonlóan közelít a migráció kérdéséhez."Megjegyezte, hogy egy nézetkülönbség még mindig fennáll közöttük, az elosztási kvóta kérdése, amelyet Magyarország egyértelműen elutasít és szembehelyezkedik azzal az állásponttal, amelyet az Európai Parlament a napokban megszavazott."Bízunk abban, hogy az elkövetkező időszakban további tárgyalásokat tudunk folytatni ebben a kérdésben. Meg akarjuk győzni a képviselőket arról, hogy a kötelező elosztási kvóta hosszú távon nem jelent megoldást Európa számára" - hangsúlyozta Németh Zsolt.Hozzáfűzte: a migráció kérdésében fenn kell tartani az egyes nemzetállami, tagállami hatásköröket. Ha ebben egyetértés tud kialakulni közöttünk, az áttörést hozhat Európa jövője szempontjából - tette hozzá.Franz Rieger elégedetten nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról, példaként említette Horst Seehofer bajor és Orbán Viktor magyar miniszterelnök rendszeres megbeszéléseit."Látjuk a dinamikus fejlődést Németország és a visegrádiak között a gazdasági kapcsolatokban, ami rányomja a bélyegét a politikai kötelékekre is. Bajorországnak fontos, hogy Európa tagországai egységben fejlődjenek tovább. A jövővel kapcsolatos javaslatot Macron francia elnök és Juncker, az Európai Bizottság elnöke is megtette, ezek abból indulnak ki, hogy minden tagországot be kell vonni. Ugyanakkor meg kell maradnia a tagállamok nemzeti kulturális szuverenitásának" - szögezte le Franz Rieger.Németh Zsolt kiemelte, hogy Németország és Közép-Európa kapcsolatai az elmúlt években nagyon látványosan fejlődtek, olyan intenzív gazdasági összenövés jellemzi a visegrádi országokat és Németországot, amely a történelem során eddig példátlan."Valósággá vált az a cél, hogy Közép-Európát a kontinens növekedési motorjaként kezeljük. Bajorországnak kiemelkedően fontos szerepe van, hiszen a tartománnyal bonyolítjuk a Németországgal fennálló kereskedelmi kapcsolatok egyharmadát" - szögezte le a magyar bizottsági elnök.Franz Rieger szólt arról, hogy mivel a választások után még nem sikerült megalakulnia az új német kormánynak, Európa jövője kapcsán sincs jelenleg hivatalos német álláspont. "Bajorország Európa egységében érdekelt" - mondta.Arra az újságírói kérdésre, milyen irányba indulhatnak a kormányalakítási tárgyalások a Jamaica-koalíció meghiúsulása után, Franz Rieger személyes véleményeként azt mondta, jobb, hogy nem jött létre egy hosszú távon nem teherbíró CDU/CSU-FDP-Zöldek koalíció. "Szóba sem jöhet egy kisebbségi kormányzás, és ha az SPD nem hajlandó elmozdulni a nagykoalíció irányába, nagy valószínűséggel új választásokat kell kiírni Németországban" - fogalmazott.(MTI-fidesz.hu)