51 hónapja nő a kiskereskedelemi forgalom
2017.11.23
2017 szeptemberében a nyers adatok alapján 5,6 százalékkal, a naptárhatással igazított adatok szerint 6,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves alapon. Az ágazat 51 hónapja tartó erősödését az áfacsökkentések és a foglalkoztatás növekedése mellett a hatéves bérmegállapodás eredményeként megvalósuló nagymértékű reálbéremelkedés is támogatja.

A nemélelmiszer-kiskereskedelemben 12,2 százalékos növekedést regisztráltak éves összevetésben, így folytatódott az árucsoport több mint négy éve tartó erősödése."A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat a bérek növekedése."Az elmúlt időszakban tapasztalt bővülés azt mutatja, hogy a háztartásoknak a válság idején lecsökkent fogyasztása egyre inkább megjelenik, és folyamatosan nő a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet.Ezt támasztja alá a lakossági hitelállomány, ezen belül is a fogyasztási hitelek több hónapja tartó, dinamikus növekedése is.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 3,5 százalékkal emelkedett, annak ellenére, hogy 2014-ben már meghaladta a válság előtti szintet. 2010 januárjához képest 23,9 százalékkal magasabb Magyarországon a kiskereskedelem forgalma ebben a hónapban, megelőzve ezzel az EU kiskereskedelmi forgalmának 11,8 százalékos átlagát.A kormány gazdaságpolitikájának köszönhetően az elkövetkezendő időszakban is folytatódhat a bérek növekedése.(fidesz.hu)