A magyar-török védelmi együttműködés megalapozásáért látogatott Simicskó István Törökországba
2017.11.23
A magyar-török védelmi együttműködés megalapozásának érdekében, a lehetséges közös projektek feltérképezésére látogatott Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön Törökországba.

Simicskó Istvánt Ankarában török hivatali kollégája, Nurettin Canikli fogadta katonai tiszteletadás mellett, a nemzetvédelmi minisztériumnál. "az Európában élő népek biztonságának egyik garanciája a török hadsereg ereje, annak képességei, valamint Törökország stabilitása."A két tárcavezető a négyszemközti tárgyalás, majd a küldöttségek közötti egyeztetést követően megállapodást írt alá a védelmi ipari minősített adatok kölcsönös védelmére vonatkozóan. Ezután két szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek. A védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot magyar részről Simicskó István, a hadtörténeti együttműködésre vonatkozót Korom Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke látta el névjegyével. Ezt követően a két miniszter közös sajtótájékoztatót tartott. Simicskó István beszédében történelmi pillanatnak és sokéves munka eredményének nevezte a dokumentumok aláírását. Kiemelte: az Európában élő népek biztonságának egyik garanciája a török hadsereg ereje, annak képességei, valamint Törökország stabilitása. A védelmi együttműködés mind a magyar, mind a török nép számára fontos, és tovább erősíti a két nép barátságát - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. Nurettin Canikli felszólalásában rámutatott: Magyarország Törökország barátja, amit nemzetközi színtéren nyújtott támogatásával is bizonyít. A mostani szerződések keretében a két fél megosztja egymással lehetőségeit és képességeit. Magyarországnak és Törökországnak egyaránt erős haderőre és védelmi rendszerre van szüksége - szögezte le a török nemzetvédelmi miniszter. Simicskó István az MTI-nek telefonon azt mondta: a védelmi együttműködésről szóló szándéknyilatkozat magában foglalja a védelmi ipar, a logisztika, a gyakorlatok, a képzések, a tanfolyamok, tehát az oktatás területét is. A hadtörténeti együttműködésre vonatkozó szándéknyilatkozatot illetően kifejtette: Magyarország emléktáblát akar állítani az első világháborúban Gallipolinál a Dardanellák védelmében harcoló mintegy 200 magyar katona emlékére. Jövőre lesz a csata 100 éves évfordulója, és a gesztust a török fél is támogatja - hívta fel a figyelmet a magyar miniszter. Hozzátette: a szándéknyilatkozat részét képezi a kutatás, a közös hadtörténeti múlt feltérképezése is. Simicskó István vasárnapig tartó törökországi látogatása során több török védelmi ipari vállalat üzemét felkeresi. Pénteken Ankarában, szombaton pedig Izmirben és Isztambulban tartózkodik. A miniszter az interjúban arról számolt be, hogy az első nap török fegyvereket, harcjárműveket, páncélozott járműveket és harckocsikat tekintett meg. Nyomatékosította: Törökország valós harci tapasztalatokkal rendelkezik. Mint mondta: látogatásának célja, hogy tájékozódjon a török haderő lehetőségeiről. Simicskó István egyúttal emlékeztetett: egy NATO-irányelv értelmében tíz éven keresztül a szövetség minden tagországának GDP-je 2 százalékát védelmi költségvetésére kell fordítania. Magyarország ezt a fejlesztési időszakot 2024-ig vállalta. Simicskó Istvánt az előző török nemzetvédelmi miniszter, Fikri Isik hívta meg még a felső szintű stratégiai tanács június végi ülésén, hogy új területekkel bővítsék a két ország közötti együttműködést. Az Egyesült Államok után Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével.(MTI-fidesz.hu)