Csepelen felavatták Czibor Zoltán és Tóth II József szobrát
2017.11.25
Czibor Zoltánt és Tóth II Józsefet, az 1954-es svájci világbajnokságon ezüstérmet nyert magyar labdarúgó-válogatott két játékosát együtt ábrázoló köztéri bronzszobrot avattak fel szombaton délelőtt a Csepel SC Béke téri stadionja előtt.

Az angolok ellen aratott 1953-as, londoni 6-3-as diadal 64. évfordulóján, egyben a Magyar Labdarúgás Napján megtartott ünnepségen Borbély Lénárd, Csepel polgármestere beszédében kijelentette: a kerület régi adósságát pótolta, amikor emléket állított a legendás csepeli labdarúgóknak, az Aranycsapat két játékosának. "Mi, ma élő magyarok még ennél is többet köszönthetünk az Aranycsapat tagjainak, mert ők világítottak rá a bennünk rejlő akaraterőre, mellyel a lehetetlen is legyőzhetővé vált.""Mindketten tiszta szívű, lelkes sportember voltak, akik számára mindenek feletti érték volt a becsület, a tisztelet és a sportszerűség, ezért pályafutásuk példa lehet a ma fiataljai számára" - fogalmazott a polgármester. Borbély emlékezetett arra, hogy az idén októberben elhunyt Tóth II József halála előtt egy interjúban megemlítette: az Aranycsapatból a "rongylábúnak" becézett, húsz éve meghalt Czibor Zoltánnal volt a legjobb viszonyban, akivel két éven át együtt játszottak a Csepeli Vasasban. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a két játékos együtt szerepelhetett az 1954-es vb-n, valamint az évszázad mérkőzésének visszavágóján, amikor a magyar válogatott Budapesten 7-1-re győzte le Angliát. Külön kiemelte, hogy Tóth II József végig a csepeli klub játékosa volt, ezért hűsége és kitartása sokat jelent a helyieknek.Orbán Viktor üdvözlő levelét Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője olvasta fel. A kormányfő többek között azt írta: "az ország, a nemzet lelkét erősíti, ha vannak példaképei, akikre felnézhet, kiemelkedő eredményei, amelyek viszonyítási pontot jelenthetnek". "Mi, ma élő magyarok még ennél is többet köszönthetünk az Aranycsapat tagjainak, mert ők világítottak rá a bennünk rejlő akaraterőre, mellyel a lehetetlen is legyőzhetővé vált" - fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint Czibor Zoltán és Tóth II József tevékeny részesei voltak az Aranycsapat példátlan sikereinek, s gólerős játékkukkal bizonyították, hogy "bátor, felemelt fejű és nagyra hivatott nemzethez tartoznak". Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke szerint az Aranycsapat történelmet írt, s a világháború elvesztése után visszaadta az emberek hitét abban, hogy létezhet egy dolgos, békés és szabad Magyarország. Hozzátette: a 20. században az '56-os forradalom mellett az Aranycsapat tagjai szerezték a legnagyobb hírt és dicsőséget Magyarországnak.Czibor Zoltán 1952-ben csepeli játékosként lett aranyérmes a helsinki olimpián, két évvel később azonban már a Bp. Honvéd futballistájaként szerepelt a vb-n, a válogatottban 43 alkalommal lépett pályára. Tóth II József a Csepeli Vasas és a Csepel SC labdarúgója volt, a nemzeti együttesben 12 találkozón szerepelt. Czibor Zoltán és Tóth II József Budapest és Csepel díszpolgárai. A köztéri szobor Budahelyi Tibor Munkácsy- és Ferenczy Béni-díjas, valamint Lelkes Márk Cserny-díjas szobrászművész közös alkotása.(MTI - fidesz.hu)