A véradás a humanizmus egyik megnyilvánulása
2017.11.27
Magyarországon 260 ezer önkéntes regisztrált véradót tartanak nyilván, akik évente 400 ezer egységnyi vért adnak, ami a humanizmus egyik megnyilvánulása - mondta az emberi erőforrások minisztere, aki a tárca egészségügyért felelős államtitkárával együtt maga is vért adott hétfőn Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) központjában.

"A gyógyításhoz elengedhetetlen, nemes cselekedet a véradás, ami Magyarországon hagyományosan erős mozgalom."Balog Zoltán miniszter köszönetet mondott valamennyi véradónak, és arra biztatott mindenkit, hogy járuljon hozzá a hazai vérellátáshoz.Kiemelte: a gyógyításhoz elengedhetetlen, nemes cselekedet a véradás, ami Magyarországon hagyományosan erős mozgalom. Ezzel a véradók egyrészt egyes embereknek segítenek, másrészt az egész magyar egészségügynek is - mondta a miniszter.Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár hozzáfűzte: a folyamatos véradás annál is inkább fontos, mert van olyan vérkészítmény, amely csupán öt napon keresztül tárolható. Ehhez a folyamatos vérellátáshoz kérik az emberek segítségét - közölte.Drexler Donát, az OVSZ megbízott főigazgatója arról szólt: külön öröm, amikor az ország vezetői személyes példával hívják fel a figyelmet a véradás fontosságára, mert ez iránymutató a többi ember számára is. Hozzátette, hogy Balog Zoltán és Ónodi-Szűcs Zoltán rendszeres véradó, ezt nem csak ez alkalommal vállalták.Az egészségügyért felelős államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében utalt arra, hogy Magyarországon 1988 óta ünnepeljük a véradók napját. Kiemelték, hogy a gyógyító munkában a vérkészítmény-alkalmazás szerepe pótolhatatlan, mert bizonyos betegségek, vérvesztéssel járó esetek nem kezelhetőek emberi vér felhasználása nélkül.Magyarországon - írták - a vérkészítmények előállításához szükséges vér adása az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Európai Tanács és a Nemzetközi Vöröskereszt ajánlásának megfelelően önkéntes és térítésmentes. Minden véradó a saját, szabad akaratából jelentkezik és a véradásáért nem kap juttatást.Kitértek arra, hogy a folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében országosan naponta 1600-1800 véradásból származó teljes véregység szükséges. Annak érdekében, hogy a levett vérmennyiség egyensúlyban legyen az egészségügyi intézmények igényeivel, az OVSZ nagy hangsúlyt fektet a véradók folyamatos toborzására. A több száz tagú véradásszervezői hálózatnak köszönhetően napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítják a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával, lehetőség szerint minél közelebb a lakhelyükhöz, a munkahelyükhöz.Arról is beszámoltak, hogy véradásra évente rendszeresen mintegy 260 ezren jelentkeznek; nélkülük lehetetlen volna a vérkészítményekre szoruló betegek gyógyítása és gyógyulása. A véradás népszerűsítése a kormány számára is kiemelt fontossággal bír - tartalmazza a közlemény.(MTI - fidesz.hu)