Idén 25 százalékkal nő a Kínába irányuló magyar agrárexport
2017.11.27
Idén az előzetes adatok szerint újból mintegy 25 százalékkal nő majd a Kínába irányuló magyar agrárexport - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Kína és 16 közép-kelet-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának mezőgazdasági és környezetvédelmi szekció ülésén hétfőn Budapesten a Földművelésügyi Minisztérium (FM) MTI-nek eljutatott közleménye szerint.

A miniszter hozzátette: a növekedéshez hozzájárul, hogy Közép-Kelet-Európa országai közül ma Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra, sertésre-, libára-, kacsára-, marhára-, nyúlhúsra, tejtermékekre, élő lóra, búzára és tejre vonatkozó kiviteli engedéllyel Kínába. "A magyar külkereskedelem komoly tényezője a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, Kína érdeklődése a magyar termelők és áruk iránt egyre nő."A miniszter felidézte, hogy a Kínai Népköztársaság Magyarország tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere, tavaly a Kínába irányuló összes magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot. Fazekas Sándor közölte: a magyar külkereskedelem komoly tényezője a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, Kína érdeklődése a magyar termelők és áruk iránt egyre nő. Ezt támasztja alá, hogy Magyarország az elmúlt öt évben az ázsiai országba irányuló agrárexportját megtízszerezte. A miniszter kiemelte: a 16+1 és az Egy övezet, egy út kezdeményezések is jól mutatják, hogy Kína fejlődése Közép-Kelet-Európa számára nagy lehetőség. Kína hatalmas piac, amely igényli a közép-kelet-európai térség hagyományosan kitűnő minőségű élelmiszereit, italait, innovációt. Fazekas Sándor beszédét követően 6-6 magyar és kínai vállalat, illetve intézmény kötött együttműködési megállapodást.(MTI - fidesz.hu)