Ma egyetlen családot sem lehet kiforgatni a lakásvagyonából, és senkit nem fenyeget a kilakoltatás
2017.11.27
Az áron aluli árverezés tilalmáról szóló törvény megalkotása után ma egyetlen családot sem lehet kiforgatni a lakásvagyonából, és senkit nem fenyeget a kilakoltatás - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

Orbán Viktor egy MSZP-s politikus kérdésére azt válaszolta: a kormány határozottan elutasítja a nők elleni erőszak minden formáját, és elkötelezett a bántalmazás felszámolása mellett. Éppen ezért az Országgyűlés 2013-ban jelentős mértékben szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó büntetési tételeket, és önálló tényállássá tette a kapcsolati erőszakot - közölte, hozzátéve: ez azt jelenti, hogy Magyarországon a törvény szigorúan bünteti a nőkkel szembeni erőszak minden válfaját. Megjegyezte: az MSZP nyolcéves kormányzása alatt nem tette meg a szigorításokat."Magyarország olyan ország, amire a legkevésbé jellemző az európai kultúrkörben, hogy az embereket ki lehet tenni az otthonaikból."A miniszterelnök elmondta: a magyar és az európai kultúra egyaránt a nők tiszteletére épít. Jelenleg azonban az illegális bevándorlással migránsok milliói érkeznek Európába, akik nem tisztelik a nőket, és nem riadnak vissza az erőszaktól. Ezért azt kérte az MSZP-s politikustól, hogy ha hozzá hasonlóan az áldozatok oldalára akar állni, akkor nyújtson segítséget a kormánynak Magyarország megvédésében a migrációtól.A kormányfő Vona Gábor kérdésére úgy felelt: "26 alkalommal vitáztunk itt, látom, most pótvizsgára jelentkezik, megfontoljuk".Hozzátette: Fülig Jimmy jutott eszébe, aki azt mondta, uralkodni könnyű, csak trónhoz jusson az ember ebben a nagy tolongásban. "Sok sikert kívánok az ellenzéki oldalon folyó küzdelmekhez" - zárta válaszát.Orbán Viktor miniszterelnök Szél Bernadettnek azt mondta: a kormány minden családtámogatási formát hajlandó emelni, amely munkához kötött. Hozzáfűzte: a kormány minden olyan javaslatot támogat, amely a tartásdíj egyszerűsítéséről, korrektté alakításáról szól.Fotó: fidesz.huOrbán Viktor miniszterelnök egy jobbikos politikusnak a devizahiteleseket érintő kérdésére adott válaszában felsorolta a probléma megoldására hozott kormányzati intézkedéseket, közte a végtörlesztést, az árfolyamgátat, a bankok elszámoltatását, a forintosítást, az áron aluli árverések tilalmát, a kilakoltatási moratórium kiterjesztését.Kiemelte: a magyar parlament az elmúlt években jól dolgozott, nagyon fontos törvényeket fogadtak el. Az áron aluli árverezés tilalmáról szóló törvény megalkotása után ma egyetlen családot sem lehet kiforgatni a lakásvagyonából, senkit nem fenyeget a kilakoltatás és mindig meg tudták akadályozni eddig azt is, hogy ez tömeges méretű legyen."a devizahitelek betiltásáról szóló törvényt, és a bankok általi egyoldalú kamatemelések korlátozását Vona Gábor nem szavazta meg, s hasonló volt a helyzet az árfolyamgát esetében is, ezt sem a pártelnök, sem a Jobbik-frakció nem szavazta meg."Kitért arra is, hogy ennek érdekében mindig együttműködtek az önkormányzatokkal.Magyarország olyan ország, amire a legkevésbé jellemző az európai kultúrkörben, hogy az embereket ki lehet tenni az otthonaikból. Hozzátette: minden értelmes párbeszédnek hívei. Ugyanakkor felidézte, hogy a devizahitelek betiltásáról szóló törvényt, és a bankok általi egyoldalú kamatemelések korlátozását Vona Gábor nem szavazta meg, s hasonló volt a helyzet az árfolyamgát esetében is, ezt sem a pártelnök, sem a Jobbik-frakció nem szavazta meg.Orbán Viktor köszönetet mondott annak a közel kétmillió embernek, akik kitöltötte a nemzeti konzultációs kérdőívet, és akiket az LMP társelnöke az elmúlt napokban méltánytalanul megbántott. A konkrét kérdésre úgy válaszolt: a kormányzati rendszerben a közbeszerzési döntőbíróság dolga, hogy az egyes közbeszerzéseket megvizsgálja, és ha szabálytalanság merül fel, akkor a döntéseket hatályon kívül helyezi. Ez a szervezet végzi a munkáját, vannak közbeszerzések amelyeket jóváhagy, és vannak, amelyeket nem, s ez így van rendjén. "A közpénzek felől biztonságban lehet" - jegyezte meg a kormányfő.Hozzátette: Magyarországon semmilyen közbeszerzési vita nem vezethet oda, hogy életmentő beavatkozásokat ne tudjanak elvégezni az orvosok.Orbán Viktor miniszterelnök a képviselő kérdésének írásbeli címére felelve azt mondta, "nem, szerintem a teljes bírói kar nem komcsi". A kormányfő kijelentette, hogy az alaptörvény kimondja, a bírák független és csak a törvénynek vannak alárendelve és a kormány ezt tiszteletben tartja.Orbán Viktor egyúttal idézte a Magyar Bírói Egyesület 2012 januári közleményét, amelyben példátlannak nevezték, hogy egy országgyűlési képviselő a törvény erejénél fogva független bírákat politikai komisszároknak nevezett és számonkéréssel fenyegetett. "Ez az országgyűlési képviselő ön volt Bárándy úr, ennyit a kérdésének a hitelességéről" - fogalmazott.A miniszterelnök egy jobbikos politikus kérdésére azt felelte, hogy a kampány közeledtével láthatóan egyre abszurdabb kérdések és támadások érkeznek, de ez nem befolyásolja a kormányt a munkájában. Egy olyan párt beszél abszurd módon korrupcióról, amely ma egy oligarcha tenyeréből eszik - tette hozzá.(MTI-fidesz.hu)