A bérmegállapodás erős növekedést támogató gazdaságpolitika része
2017.11.28
Az OECD is elismerte - más nemzetközi szervezetekkel, piaci elemzőkkel, hitelminősítőkkel együtt -, hogy a tavaly megkötött hat évre szóló bérmegállapodás erős növekedést támogató gazdaságpolitika része - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

A párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) javította a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését az OECD a Gazdasági kilátások címmel fél évente megjelenő prognózisának legfrissebb, kedden publikált kiadványában."a magyar gazdaság dinamikája erős, a felminősítések, korrekciók indokoltak."Az OECD az előző, júniusban kiadott tanulmányban jelzetthez képest 0,1 százalékponttal, 3,8 százalékról 3,9 százalékra emelte idei magyar GDP-növekedési előrejelzését, a 2018-as növekedési előrejelzést pedig 0,2 százalékponttal, 3,4 százalékról 3,6 százalékra emelte. Az OECD arra számít, hogy 2019-ben 2,8 százalékra lassul a hazai össztermék (GDP) bővülésének üteme. Balogh László hangsúlyozta, az OECD a hat éves bérmegállapodás alapján úgy látja, hogy Magyarországon jövőre tovább emelkednek a bérek, a foglalkoztatottság, és az Európai Uniótól származó források hatására a beruházások bővülnek, az építőipar, a lakásépítés növekedni fog.A Párizsból telefonon nyilatkozó helyettes államtitkár megjegyezte, az OECD külön fejezetet szentel a válság tanulságának, itt a magyar devizahitelesek helyzetének rendezését olyan példaként említi, amely hozzájárul az ország gazdasági sérülékenységének mérséklődéséhez. Az NGM helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar gazdaság dinamikája erős, a felminősítések, korrekciók indokoltak.(MTI-fidesz.hu)