Újabb rekordon a magyarországi beruházások
2017.11.28
Minden eddiginél nagyobb értékű, összesen 4144 milliárd forintnyi beruházás valósult meg Magyarországon az év első három negyedévében, ez 22,6 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest – jelentette ki Varga Mihály a KSH beruházási adatait értékelve.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a befektetőbarát intézkedések, így a 9 százalékra csökkentett társaságiadó, a csökkenő munkáltatói terhek és a folyamatosan javuló üzleti környezet megtették hatásukat, Magyarország tőkevonzó képessége tovább erősödött."Magyarország tőkevonzó-képességét tovább erősíti, hogy 2017-től a társasági adókulcs 9%-ra csökkent"Az ágazat teljesítményét a harmadik negyedév 1596 milliárd forint értékű összberuházással támogatta, amely 18,3 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – jegyezte meg Varga Mihály.Hozzátette, hogy a beruházások bővülésében komoly szerepet játszottak a vállalkozások kapacitásbővítő fejlesztései és a kormány otthonteremtési programja nyomán megvalósuló építőipari beruházások.A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy a beruházások növekedése egészséges szerkezetben zajlik, ezt jól mutatja, hogy 19 ágazat közül 18-ban dinamikus növekedést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.A legnagyobb súllyal bíró feldolgozóipar beruházási-aktivitása 14,4 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult a járműipar, az elektronikai ipar, valamint a villamosipar beruházási teljesítménye – közölte a tárcavezető.A bővülésben az építési beruházások 17 százalékos növekedése és a gépberuházások 20 százalékos emelkedése is kiemelkedő szerepet játszott – közölte. A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: Magyarország tőkevonzó-képességét tovább erősíti, hogy 2017-től a társasági adókulcs 9 százalékra csökkent, amely a legalacsonyabb az Európai Unióban, ösztönözve ezzel a már hazánkba települt, és az újonnan érkező vállalatok kapacitásbővítő fejlesztéseit.Varga Mihály hangsúlyozta: a kormány várakozásainak megfelelően, tovább folytatódhat ez az erős növekedési folyamat, amelyet a privát és az állami szektorok fejlesztései egyaránt támogatnak.(fidesz.hu)