Egységes védőnői bértáblára van szükség
2017.11.29
Fontos, hogy rövid időn belül megtörténjen az egységes védőnői bértábla kialakítása, és ez vegye figyelembe a pályán töltött éveket – jelentette ki Gulyás Gergely a védőnői konzultáció fővárosi rendezvényét követően, szerdán.

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, az utóbbi években előrelépés történt a védőnők munka- és bérkörülményei terén. De minden előrelépés újabb feladatokat ad, és ma is szép számmal vannak megoldandó kérdések – jegyezte meg. A képviselő ezek között megemlítette, hogy jövőre a garantált bruttó bérminimum 180 ezer forint fölé emelkedésével megnő a legalacsonyabb fizetés, de az évek óta a szakmában dolgozók is ezt a fizetést kapják.Fontos, hogy rövid időn belül megtörténjen az egységes védőnői bértábla kialakítása, és ez vegye figyelembe a pályán töltött éveket anélkül, hogy a szakmába frissen belépő fiatalok számára ez bármilyen negatívumot jelentene – mondta el Gulyás Gergely. Célként jelölte meg, hogy a megemelt bérminimumot kapja meg mindenki, de aki régebb óta védőnőként dolgozik, annak arányosan emelkedhessen a fizetése.Fotó: fidesz.huGulyás Gergely arról is beszélt, hogy még számtalan technikai kérdést kell tisztázni. Feladat- vagy pontrendszeralapú legyen a finanszírozás, milyen feladata van a védőnőknek a gyermekvédelem területén, hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a gyermekvédelmi rendszert a védőnők nagyobb mértékű bevonásával, vagy az, hogy hogyan változnak az iskolavédőnői szolgálat feladatai – sorolta. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, nyilvánvalóan több feladata van egy védőnőnek egy szakközépiskolában, mint egy gimnáziumban, ahol a családi háttér több gyermek esetében rendezett.A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a szakmai fórumon elhangzott felvetéseket Bábiné Szottfried Gabriellával, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetőjével továbbítani fogják az egészségügyért felelős államtitkárnak.Bábiné Szottfried Gabriella felhívta a figyelmet arra, nagyon nagy az egyenlőtlenség a védőnők bérezése terén. Elmondta, nem ritka, hogy valaki a bérminimumot kapja függetlenül a pályán töltött időtől, míg ahol az önkormányzat vagy a fenntartó jobban odafigyel és megbecsüli a védőnőt, akár ennek duplája is lehet a bruttó fizetés. Ezeket hozná egy szintre az egységes bértábla, alapkoncepcióként az egészségügyi szakdolgozói bértáblához igazítva a juttatásokat – fejtette ki az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője.Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója, Újbuda alpolgármestere köszönetet mondott a több mint százéves múltra visszatekintő védőnői hálózatban dolgozóknak. Aláhúzta, Újbuda mindent megtesz azért, hogy jól működjön a védőnői szolgálat. Náluk a védőnők inkább attól tartanak, hogy mi lesz, hogyha állami szabályozásra kerül a szolgálat, de ezen a konzultáción is elhangzott, hogy nem kell félniük – jelentette ki. A Ficsak alapítója arra biztatta a fiatal pályakezdő nőket, hogy válasszák hivatásul a védőnői foglalkozást, hiszen a magyar családoknak nagy szükségük van rájuk.(fidesz.hu)