Rekord alacsony, 4 százalékos munkanélküliség Magyarországon
2017.11.29
A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta Magyarországon, 4 százalékra mérséklődött a KSH legfrissebb 2017. augusztus-októberi adatai szerint - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), szerdán.

A foglalkoztatottak száma is tovább emelkedett, az elsődleges munkaerőpiacon egy év alatt 84 ezerrel nőtt, így jelenleg 4 millió 445 ezren dolgoznak hazánkban."A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat továbbá a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, a beruházások dinamikus emelkedése, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása."A folyamatosan javuló munkaerő-piaci mutatók a kormányzat intézkedéseinek is nagymértékben köszönhetők, a 2010-es kormányváltás óta 736 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezen belül a versenyszférában tekintélyes, több mint 560 ezres bővülés következett be.Hét év alatt a foglalkoztatási ráta 54,6 százalékról 68,7 százalékra javult, ami 14,1 százalékpontos növekedésnek felel meg.Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,5 százalékról 4,0 százalékra esett vissza, ami 7,5 százalékpontos csökkenés eredménye.A foglalkoztatási ráta a rendszerváltoztatás óta még soha nem volt ilyen magas az év ezen időszakában, ami egyértelműen az elsődleges munkaerőpiac növekedésének köszönhető.Míg korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30 százalékhoz közelített, addig ez mára 10 százalék közelébe, 11,1 százalékra csökkent, a foglalkoztatási rátájuk pedig már 30 százalékhoz közelít a vizsgált időszakban.A munkanélküliek száma továbbra is nagyon alacsony, egy év alatt 36 ezerrel, 183 ezerre csökkent.A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően - amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza - a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülésére számítunk a következő időszakokban.A foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat továbbá a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, a beruházások dinamikus emelkedése, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása.(fidesz.hu)