A kormány intézkedései a gazdaság szereplőit erősítik
2017.12.01
A kormány intézkedései a gazdasági szereplők erősítését szolgálják, a tavaly kötött, hat évre szóló bér- és adócsökkentési megállapodás beváltotta a reményeket - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken a Vállalkozók Napján.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) rendezvényén a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy január elsejétől egységesen 9 százalékra csökkent a társasági adó, amely a legalacsonyabb szint az Európai Unióban."Folytatni kell az adók és az állami bürokrácia csökkentését."A vállalkozók szociális hozzájárulása az előző évi 27 százalékról az idén 22 százalékra csökkent, jövőre pedig 19,5 százaléka mérséklődik, a megállapodás végére pedig 11,5 százalék lehet. Ezekkel az intézkedésekkel a kormány jelentősen segítette a vállalkozások működését - emelte ki a nemzetgazdasági miniszter.A tárcavezető kijelentette: folytatni kell az adók és az állami bürokrácia csökkentését.Elmondta, hogy az adóhivatal az idén 3,8 millió adóbevallást készített el, és cél az, hogy az adóhivatal a kkv-k számára is elkészítse az bevallást. Bár még ennek a folyamatnak az elején járnak, fontos lépés az online számlarendszer bevezetése - jegyezte meg.Varga Mihály beszélt arról, hogy a gazdasági növekedéshez szükségesek a beruházások és a jól képzett munkaerő, ezért folytatni kell a képzési rendszer finomítását.Rámutatott arra, hogy Magyarországon 60 ezer üres álláshely van, tartalékot jelent a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra vezetése, a nők, az idősek, a fiatalok foglalkoztatási lehetőségének nagyobb kihasználása, a részmunkaidő elterjesztése.A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy szükség van a bérfelzárkóztatásra. A bérek növekedésének köszönhetően hatvan hónapja növekszik a kiskereskedelmi forgalom, és jelentős a lakossági megtakarítás - jelezte.A kormány elkötelezett a köztehercsökkentés, a munkahelyvédelmi akcióterv és az iparosítási program folytatása mellett, és segíti a kkv-k digitális átállását - szögezte le Varga Mihály. Hozzáfűzte: a Nemzeti Versenyképességi Tanács fontos lépéseket tett a versenyképesség javításáért, és a jövőben is arra törekszik, hogy az üzleti környezet támogató legyen.Demján Sándor, a VOSZ elnöke azt hangsúlyozta, hogy érdekképviseletként a mindenkori, demokratikusan megválasztott kormánnyal párbeszédre törekednek. A tárgyalásokon a VOSZ mindig a pénzügyi egyensúlyt tekintette és tekinti fontos szempontnak. Felidézte, hogy 2006-ban javasolták, a költségvetés jelentős túllépéséért feleljen a miniszterelnök és a pénzügyminiszter.A VOSZ elnöke elmondta, a választások után kérni fogják, hogy a kormány a 350 ezer felesleges állami alkalmazottat építse le.A Vállalkozók Napján kitüntetéseket adtak át. Az Év Vállalkozója elismerésben 68-an részesültek üzleti tevékenységükért, a VOSZ elnökségének döntése alapján. A nemzetgazdasági miniszter elismerő oklevelét egy vállalkozó vehette át, Magyar Gazdaságért Díjban 9-en részesültek.(MTI-fidesz.hu)