Elszalasztott lehetőség a romák társadalmi integrációjának halogatása
2017.12.01
Európában "mintha elfelejtenék integrálni" a kilencmillió romát - jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott, pénteken megjelent interjúban Járóka Lívia, az Európai Parlament első roma származású alelnöke.

Úgy vélte, a romák társadalmi bevonásának gyorsítása segíthetne enyhíteni a munkaerő-problémákat az Európai Unióban, miközben például Németországban a kormány ugyanebből a megfontolásból bevándorlók befogadására ösztönöz. Úgy fogalmazott, hogy "egyelőre egy elszalasztott lehetőségről beszélünk". Hozzátette, hogy megfelelő oktatási és képzési programok is kellenek, emellett a cigányság egészségi állapotának javítására is szükség van. Az EU egykoron magyar elnökség alatt elfogadott roma keretstratégiájával kapcsolatban Járóka Lívia úgy vélte, Magyarország végrehajtja, de a többi tagállam "már kevesebb elszántsággal és sikerrel". Leszögezte, most éppen azon dolgozik, hogy a 2020-2027 közötti uniós tervezési időszakra több ponton kijavítsák.(MTI-fidesz.hu)