A kínai miniszterelnök levélben fejezte ki köszönetét a magyar népnek a baráti fogadtatásért
2017.12.02
Orbán Viktorhoz címzett táviratban fejezte ki szívből jövő köszönetét a magyar miniszterelnöknek, kormányának és a magyar népnek a "melegszívű és baráti fogadtatásért" Li Ko-csiang, Kína miniszterelnöke, aki a hét elején Budapesten hivatalos állami látogatáson, valamint a Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón vett részt - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel.

"Hat év után ismét alkalmam nyílt arra, hogy az Ön gyönyörű városába, Budapestre látogassak, és újra személyesen megtapasztalhassam a magyar nép kínai nép iránti barátságát, még élénkebben megérezhessem Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődésének lendületét" - fogalmazott a kínai miniszterelnök."Kína Magyarországra úgy tekint, mint jó partnerére a kelet-közép-európai régióban, mint jó európai uniós barátra, és mint a nemzetközi ügyekben közvetlenül kommunikáló és koordináló jó társra.""Miniszterelnök úrral több eseményen is részt vettünk, rengeteg témában folytattunk alapos és őszinte tapasztalatcserét.Kína Magyarországra úgy tekint, mint jó partnerére a kelet-közép-európai régióban, mint jó európai uniós barátra, és mint a nemzetközi ügyekben közvetlenül kommunikáló és koordináló jó társra.Készek vagyunk közös erőfeszítéseket tenni azért, hogy a további kínai-magyar együttműködés és közös fejlődés számára tartós lendületet biztosítsunk" - folytatódik a levél.A távirat szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyes figyelmével és támogatásával a VI. Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó jelentős sikert ért el.Li Ko-csiang kifejtette: a kínai fél nagyra értékeli Magyarország hosszú távú pozitív részvételét a Kína-KKE együttműködésben, valamint jelentős hozzájárulását az idei konferenciához."Szívesen dolgozom együtt Magyarországgal azért, hogy a konferencia eredményeit megvalósítsuk, és az együttműködést egy újabb szintre lendítsük.Ha közösek a törekvéseink, sem hegyek, sem tengerek nem távolíthatnak el bennünket egymástól" - írta a kínai kormányfő, aki Orbán Viktornak címzett levelét úgy zárta: "bár most egy távolodó repülőgép fedélzetén ülök, és így egyre messzebb kerülök Magyarországtól, a szívemben a távolság egyre csak csökken. Kívánok hazájának bőséget, a magyar népnek boldogságot és jólétet, miniszterelnök úrnak jó egészséget, munkájában pedig sikereket".(MTI-fidesz.hu)