A tagállamoknak joguk van megvitatni az EU jövőjét
2017.12.04
Nem lehet elvenni a jogot az uniós tagállamoktól, hogy megvitassák az integráció jövőjével kapcsolatos kérdéseket - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éves meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt hétfőn.

A tárcavezető kiemelte: azok a történelmi kihívások, amelyekkel az EU szembesült, "velünk maradtak" az elmúlt egy évben is. Ma Európában komoly viták vannak e kihívások miatt, ez természetes, hiszen 28 szuverén ország van az integrációban, így "nem túlzottan demokratikus" megkérdőjelezni a vita lehetőségét - vélekedett. Hozzátette: antidemokratikus és elfogadhatatlan európaiatlannak nevezni azokat, akik a vita jogát fenn akarják tartani maguknak."A terrorizmus egyenesen fakad abból a tényből, hogy az elmúlt két évben Európába másfél millió illegális bevándorló jöhetett be minden ellenőrzés nélkül, ez az áramlás igenis lehetőséget biztosít a terrorszervezeteknek, hogy saját harcosaikat gond nélkül ideküldjék."Szijjártó Péter a kihívások között említette a terrorizmust, a bevándorlást, az energiabiztonságot, a Brexitet, valamint az ukrajnai helyzetet.A terrorizmussal kapcsolatban emlékeztetett: az elmúlt két évben 27 terrortámadás volt Európában, ezeknek 330 halálos áldozata és 1300 sebesültje volt. Korábban Európában nem volt a mindennapi élet velejárója a terrorizmus, és Magyarország elutasítja, hogy ezzel együtt kellene élni, hogy ez természetes dolog - közölte.Hozzátette: "elvárjuk az európai intézményektől, hogy végre lépjenek fel ebben a kérdésben". Úgy vélte, a terrorizmus "egyenesen fakad" abból a tényből, hogy az elmúlt két évben Európába másfél millió illegális bevándorló jöhetett be minden ellenőrzés nélkül, ez az áramlás igenis lehetőséget biztosít a terrorszervezeteknek, hogy saját harcosaikat gond nélkül ideküldjék. Ráadásul Európában bizonyos társadalmi integrációs folyamatok kudarcot vallottak, párhuzamos társadalmak jöttek létre egyes országokban - magyarázta. Hozzátette: ezekkel a tényekkel szembesülni kell, nem lehet eltagadni kényelmi szempontok, a politikai korrektség miatt.A külügyminiszter közölte: Afrikában elapadhatatlan forrásai vannak a bevándorlásnak. Ezért a migránsok Európába indulását ösztönző politika helyett meg kell állapodni az afrikai országokkal arról, hogyan segítünk a migrációt kiváltó okok megszüntetésében. "Európa biztonsága Afrikában kezdődik" - mondta.Az energiabiztonságot illetően elmondta: "elképesztő mértékű európai képmutatás és politikai korrektség" jellemző e kérdésben. Magyarország délről még mindig nem tud gázt venni, mert a kétirányú gázforgalmazás nem lehetséges Románia és Horvátország felől, Horvátország pedig nem építi meg a szükséges LNG-terminált Krk szigetén - közölte. Úgy látja, nincs meg a szükséges infrastruktúra a diverzifikációhoz, és Közép-Európa a kárvallottja a jelenlegi helyzetnek.Szijjártó Péter kitért rá: a Brexit esetében egy "rémálomszerű forgatókönyv is elképzelhető", ha nem sikerül a lehető legszélesebb körű és legmélyebb szabadkereskedelmi megállapodást aláírni Nagy-Britanniával, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályai fognak érvényesülni, és ez nagyon kedvezőtlenül hatna az európai versenyképességre.Ukrajnáról elmondta: Magyarország eddig "a leghangosabb támogatója" volt Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek, de az ország "hátba szúrta" Magyarországot, amikor szeptemberben átvitte a parlamenten azt a döntést, amely "drámai módon vágja vissza" a magyar közösség jogait. Az oktatási törvény alapvető nemzetközi szerződésekkel és normákkal megy szembe. Ukrajna területi integritását és szuverenitását Magyarország a jövőben is támogatja, de minden nemzetközi platformon harcol, hogy a magyarok visszakapják az őket megillető jogokat - jelentette ki.Megjegyezte: Magyarország a jelenlegi V4-es elnökséget is kihasználja arra, hogy az EU bővítése mellett "törjön lándzsát", mert a nyugat-balkáni régióban fennálló feszültségeken csak úgy lehet úrrá lenni, ha felgyorsítják az érintett országok euroatlanti integrációját.(MTI - fidesz.hu)