Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó kap magasabb bért decemberben
2017.12.04
Több mint 90 ezer egészségügyi dolgozó a napokban kapja kézhez a novemberben megemelt bérét - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy ez a - többlépcsős - béremelés az érdekképviseletekkel korábban indult sztrájktárgyalás eredményeként született tavaly.Tavaly novemberben a szakdolgozók bére átlagosan 26,5 százalékkal emelkedett, míg az orvosoké bruttó 107 ezer forinttal lett magasabb. A béremelés második ütemében, idén november 1-jével a szakdolgozók 12 százalékkal kaptak magasabb bért, a szakorvosok fizetése pedig bruttó 100 ezer forinttal nőtt. Továbbá a rezidensek is egy bruttó 50 ezer forintos bérnövekménnyel számolhattak - ismertette."Az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak."Az államtitkár kiemelte, az orvosoknál a bértömeg 40 százaléka valamilyen pótlék vagy túlmunkadíj, és mivel ezeket az alapbérből számítják, ezek a bérelemek is emelkedni fognak.Példákat említve elmondta, egy három éve a pályán lévő szakorvos alapbére 454 820 forintra, egy két évtizede munkaviszonyban dolgozó szakorvosé pedig 510 ezer forintra fog emelkedni, és egy nyugdíj előtt álló szakorvos bére 538 ezer forint lesz.A szakdolgozók esetében egy segédápoló bére 131 779 forint lesz, egy harminc éve a pályán lévő szakápoló bére 196 ezer forintra nő, míg egy csaknem két évtizede pályán lévő szakápoló, szakasszisztens alapbére 204 454 forintra nőtt - ismertette az államtitkár.Egy 15 éve a pályán lévő diplomás szakápoló vagy gyógytornász bére pedig 250 398 forintra fog emelkedni."Ezek a számok jók, de van még mit tennünk a bérekkel" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, a kormány elsődleges célja a visegrádi négyek (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) átlagának elérése volt. Ónodi-Szűcs Zoltán hangsúlyozta, a kormány 400 milliárd forintot fordított béremelésre eddig, és - a sztrájktárgyalásokra utalva - azt mondta, "ezen az úton tovább fogunk menni".Arra a felvetésre, hogy az érdekképviseletek még ebben az évben plusz egyhavi korrekciót kértek, az államtitkár azt válaszolta, folynak a tárgyalások. A védőnők bérhelyzetével kapcsolatban, szintén kérdésre válaszolva azt mondta, az ő helyzetüket jelenleg nem tudják bértáblában rendezni, hiszen eltérő működési formában dolgoznak. A védőnők bérhelyzetét akkor lehet érdemben rendezni, ha egységes módszertan alapján, egységes bértábla alapján fog működni a rendszer - közölte.Hozzátette: arra kaptak megbízást a kormánytól, hogy dolgozzák ki a védőnői ellátás új modelljét. Ez - mint mondta - meg is történt, most a tárgyalások következnek az érintettekkel.(MTI - fidesz.hu)