A bankrendszer a gazdaság meghatározó szereplője
2017.12.06
Az idei év mindenki számára megadta azt a lehetőséget, hogy egy kicsit előre lépjen – ezt Varga Mihály jelentette ki az UniCredit Bank üzleti fórumán. A nemzetgazdasági miniszter elmondta: a magyar gazdaság 2017-ben tovább erősödött, és minden esély megvan arra, hogy ez a tendencia folytatódjon.

"A kormány tartja magát az ígéretéhez, és folytatódik az állam tulajdonosi szerepének csökkentése a bankrendszerben."A tárcavezető rámutatott: az országban jelentős fordulat állt be az elmúlt években, a 2008-as válsághelyzetből mára növekedésbe fordult a magyar gazdaság. Fizetési és a külkereskedelmi mérlegünk kedvező, a GDP 2013 és 17 között csaknem 10 százalékkal nőtt. A munkanélküliségi ráta 4 százalék, a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony Magyarországon, 2010 óta 736 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma – emlékeztetett Varga Mihály. A hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően megkezdődött a keresetek felzárkóztatása – tette hozzá. A miniszter a kormány előtt álló feladatok között említette a szakképzési rendszer fejlesztését, illetve a versenyképesség növelését célzó további intézkedéseket.A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az idei év a bankrendszer számára is jó év volt, a szektor adózott eredménye idén 19 százalékkal nőtt. Kiemelte, hogy a kormány és a pénzintézetek viszonya kiegyensúlyozott. A kabinet mindent megtesz, hogy megbízható partnere legyen a bankoknak – tette hozzá. Varga Mihály emlékeztetett rá: a kormány tartja magát az ígéretéhez, és folytatódik az állam tulajdonosi szerepének csökkentése a bankrendszerben. (fidesz.hu)