Sikerült megújítani a magyar jogrendszert
2017.12.11
Trócsányi László igazságügyi miniszter szerint a magyar jogrendszert sikerült megújítani, 2018-tól számos területen új kódexek lépnek hatályba.

A tárcavezető éves meghallgatásán hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt elmondta: január elsején lép hatályba az új polgári perrend, a közigazgatási perrend, a nemzetközi magánjogi kódex, az ügyvédi törvény, és a választott bíróságokról szóló jogszabály is. Hozzátette: ez nagy munkát adott minden minisztériumnak, a jogalkalmazók felkészítésének tekintetében is. Köszönetet mondott a képviselőknek, hogy támogatták ezt a munkát, és több alkalommal is részt vettek ötpárti egyeztetéseken. Külön megköszönte a Jobbiknak, amiért támogatta a 2018 nyarán hatályba lépő büntetőeljárási kódex elfogadását."2018-ban új feladat lesz a gazdasági versenyképesség elősegítését szolgáló jogszabályok megteremtése.""2014 és 2018 között a ránk bízott munkát igyekeztünk becsülettel ellátni" - értékelt a miniszter, aki szerint 2017 végén befejezettnek lehet tekinteni azokat a feladatokat, amelyekre a ciklus elején vállalkoztak, ugyanakkor 2018-ban új feladat lesz a gazdasági versenyképesség elősegítését szolgáló jogszabályok megteremtése.  Kitért arra is, hogy 2018-tól a jogrendszer egyszerűsítése, átláthatósága érdekében is lépéseket kell tenni, mert Magyarországon, ahogyan Európában mindenhol, probléma a túlszabályozás, még a szakavatott jogászoknak sem egyszerű átlátni a jogrendszert.Trócsányi László sikernek tartotta az igazságügyi alkalmazottak fizetésének rendezését és a bírák fizetésemelésének elindulását. A közigazgatási bíráskodás területén bevezetett és sok ellenzéki kritikát kapott pontrendszerrel kapcsolatban hangsúlyozta: az esélyegyenlőséget tartották szem előtt, a magyar szabályozás a nemzetközi példáknak megfelel és kiállja az alkotmányosság próbáját. Hozzátette, nem örül annak, hogy egy szakmai kérdésből politikait csináltak.Trócsányi László beszámolt arról, hogy a Velencei Bizottság jelentést tesz közzé az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban, amelyben fel fogja hívni Ukrajnát, hogy változtasson bizonyos szabályokon. Hangsúlyozta: a törvény jelentősen csökkenti a kisebbségek nyelvi jogait és a magyar kormány mindent megtett, hogy a felhívja a Velencei Bizottság figyelmét erre az ügyre.Trócsányi László visszautasította az ügyvédi irodájával kapcsolatos jobbikos kijelentéseket, és közölte: 2007 óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, 10 éve nincs kapcsolata az ügyvédi irodával, nincs ráhatása az ügyvállalásokra. Hozzátette: 2007 óta osztalékot nem kapott, és ezt követően sem vesz fel, tulajdoni hányada pedig minden évben csökken, mert nem vesz részt a munkában. A bírói kinevezésekkel kapcsolatban kijelentette: az igazságügyi miniszternek tanácskozási joga van csak az OBT-ben, ma a bírók kinevezése a bírói szervezet belügye, amiről a bírók maguk döntenek, így erre nincs hatása a miniszternek. Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról azt mondta: jelenleg folyik a hatásvizsgálat, hogy a ratifikálás milyen feladatokat ró az egyes minisztériumokra és z belátható időn belül véget ér. Jelezte: a kormány áldozatsegítő központokat hoz létre, illetve egy nemrégiben született megállapodás alapján a magyar minisztérium koordinálhatja áldozatsegítés európai irányát is.A fideszes Vas Imre pártja nevében támogatta a beszámoló elfogadását, úgy ítélte meg, hogy a minisztérium jól végezte munkáját az elmúlt egy évben. A bizottság a Fidesz és a KDNP képviselőinek 7 igen szavazatával, az ellenzéki tagok 5 nem szavazata ellenében fogadta el a miniszteri beszámolót.(MTI-fidesz.hu)