2,8 milliárd forintra pályázhatnak jövőre a civil szervezetek
2017.12.12
Péntektől lesznek elérhetőek a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) jövő évi pályázati kiírásai, amelyekben összesen 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre a civil szervezetek számára - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egy civil fórumon kedden Nyíregyházán.

Fülöp Attila elmondta, a pályázható összeget működési célra használhatják majd fel a szervezetek. A feltételek a korábbiakhoz képest nem változtak, a pályázatokat harminc napon belül - kollégiumoktól függően - a 2018. január 15. és 18. közötti határidő lejártáig kell benyújtani, a legkisebb pályázható összeg 100 ezer, a legmagasabb pedig 3 millió forint lehet."2010-ben 144 milliárd forintot, 2015-ben pedig már 202 milliárd forintot fordítottak erre a célra, vagyis öt év alatt 40 százalékkal nőtt a civil szférába az államtól érkező pénz összege."Egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be és megmaradt az a korábbi feltétel is, amely szerint a támogatási összeg tíz százalékát a szervezeteknek saját erőből kell finanszírozniuk - ismertette Fülöp Attila.A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Információs Centrumot működtető Hierotheosz Egyesület által szervezett rendezvényen a helyettes államtitkár megjegyezte, a pályázati összeg egyenlően oszlik el az öt kollégium között, amelyekben egyenként több mint 562 millió forint áll rendelkezésre.Előadásában Fülöp Attila kifejtette, a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint Magyarországon több mint 62 ezer bejegyzett civil szervezet van regisztrálva a bíróságokon, nagyobb részük egyesületi formában működik. Ezek közül a tavalyi NEA-kiíráson mintegy 16 ezer szervezet nyújtott be valamilyen pályázatot.A helyettes államtitkár a civil szervezeteknek juttatott állami támogatásokról szólva elmondta, 2010-ben 144 milliárd forintot, 2015-ben pedig már 202 milliárd forintot fordítottak erre a célra, vagyis öt év alatt 40 százalékkal nőtt a civil szférába az államtól érkező pénz összege.Szólt arról is, a jogszabályváltozásoknak köszönhetően kedvezőbb lett a jogi környezet a civilek számára, mivel a múlt év végén életbe lépett a jogszabály-módosítási csomag, a "civil rezsicsökkentés", amelynek célja a civil szervezetek munkájának könnyítése volt.Ezzel kapcsolatban számos pozitív jelzés érkezett már vissza a kormányzathoz - jelezte a helyettes államtitkár, kiemelve, hogy nagy segítség volt például az ismételt hiánypótlás intézményének megszüntetése, a bejegyzési kapcsolatban pedig már a kérelmezők mellett a bíróságokat is határidők kötik.Fülöp Attila a külföldtől támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényre utalva hangsúlyozta, aki ezt a jogszabályt kritizálja, az nem ismeri a magyarországi civil szervezetek működését és helyzetét.Magyarországon a civil szervezetek 76 százalékának ötmillió forint alatti árbevétele van, vagyis rájuk ez a törvény nem vonatkozik - mondta az Emmi helyettes államtitkára.Fülöp Attila elmondta, az 50 millió forint éves árbevételt meghaladó szervezetek aránya nem éri el az öt százalékot és jelenleg 73 olyan szervezet van, amelyet a külföldi támogatás miatt érint ez a törvény.(MTI-fidesz.hu)