A józan ész talaján maradva kell megoldani Európa problémáit
2017.12.12
Európa nagyon komoly problémákkal néz szembe - mint a migráció, a gazdaságfejlesztés és az Európai Unió bővítése -, és ezeket érzelmi alapon nem, csak a józan ész talaján lehet jól megoldani - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Közép-európai Kezdeményezés (KeK) keddi minszki kormányfői csúcstalálkozóján elmondott felszólalásában, amelyről utána telefonon beszámolt az MTI-nek.

"A komoly problémákból kifolyólag komoly viták zajlanak Európában a kontinens jövőjéről, ami természetes, hiszen sok-sok szuverén országnak fontos kérdéseket kell megoldania. A baj az, hogy ezek a viták nagyon hamar érzelmiekké válnak, ezáltal elvész annak az esélye, hogy a kontinens szempontjából jó eredményekkel záruljanak" - tette hozzá."amíg a migráció vonatkozásában a kontinens nyugati fele - érzelmi alapon - szervezni akarja a migrációt, addig a kontinens középső fele - a józan ész talaján - meg akarja azt állítani"Közép-Európának a józan észt kell képviselnie, ennek talaján kell tartania a vitákat, mert ez az egyetlen módszer arra, hogy a térség biztonságát garantálni tudja a fentebb említett három területen - szögezte le a miniszter, aki a magyar kormányt képviselte a csúcstalálkozón. A Közép-európai Kezdeményezés idei soros elnöke Fehéroroszország, ezért rendezték a csúcstalálkozót Minszkben.Az ülésen elfogadták a KeK következő három évre szóló akciótervét, amelyben a migráció, a gazdaság és az EU-bővítés kiemelt területként szerepel."Közép-Európának ezekben a vitákban keménynek kell lennie, hangosan kell képviselnie saját józan álláspontját, ugyanis amíg a migráció vonatkozásában a kontinens nyugati fele - érzelmi alapon - szervezni akarja a migrációt, addig a kontinens középső fele - a józan ész talaján - meg akarja azt állítani, ugyanis megállítani kell, nem pedig szervezni, mert nagyon komoly veszélyt jelent" - szögezte le Szijjártó Péter."Elnézve az afrikai és a közel-keleti folyamatokat, sajnos úgy tűnik, hogy az Európába irányuló migráció tartalékai kimeríthetetlenek. De a térség - benne Magyarország - már bebizonyította, hogy meg lehet állítani az illegális migrációt" - mondta.A gazdaság területén is a józan ész talaján kell állni, világosan kell látni, hogy csak azok az országok tudnak versenyképesek lenni, amelyekben az adók alacsonyak. Magyarország és a közép-európai országok ebből a szempontból nagyon jól teljesítenek."Nem szabad engednünk, hogy a kontinens nyugati feléből bárki arra kényszerítsen bennünket az adók harmonizálásának jelszavával, hogy adókat emeljünk. A közép-európai országok azért tudtak adót csökkenteni, mert lakói szorgalmasan dolgoztak, és kormányaik pénzügyileg fegyelmezettek. Ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy az adómeghatározás joga nemzetállami hatáskörben maradjon" - jelentette ki a miniszter.A józan ész talaján kell állnia Közép-Európának az Európai Unió bővítése ügyében is. "Ugyanis ha nem tudjuk tovább bővíteni az EU-t a Nyugat-Balkán irányába, nem tudjuk felgyorsítani ezt a folyamatot, akkor az Közép-Európa számára nagyon komoly biztonsági kockázatot fog jelenteni a nyugat-balkáni feszültségek miatt" - szögezte le Szijjártó Péter.A magyar diplomácia képviselője a csúcstalálkozón külön tárgyalt Nebojsa Stefanovic szerb miniszterelnök-helyettessel, belügyminiszterrel, akivel a következőkben állapodott meg: a két ország felgyorsítja a munkálatokat, hogy jövő tavasszal meg tudják nyitni a Bácsszentörgy és Rasztina (Hadikfalva) közötti határátkelőhelyet, valamint abban, hogy jövőre elkezdik a Kübekháza és Rábé közötti határállomás megépítésének munkáit.(MTI-fidesz.hu)