Az utóbbi hat évben körülbelül 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma
2017.12.14
Az utóbbi hat évben mintegy 750 ezerrel nőtt az új munkahelyek száma, ezért nagy szükség van a képzett munkaerőre - mondta Pölöskei Gáborné, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

"Megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok, amelyek révén a gazdasági ágazatok szereplői közvetlen lehetőséget kapnak a szakképzés szakmai tartalmainak kontrollálására."A helyettes államtitkár szerint azért volt szükség a szakképzési és a felnőttképzési törvény módosítására, hogy rugalmasabbá váljanak a képzések.Rámutatott, új technológiák, eljárások jelennek meg, amelyek megismerését minél gyorsabban be kell építeni az oktatásba.Az NGM kedden azt közölte, a módosítások elsődleges célja emellett a duális szakképzési lehetőségek további szélesítése, a szakképzés és a gazdaság kapcsolatának még szorosabbá tétele, illetve a felnőttképzés szabályozásának módosításával a munkaerőhiány kezeléséhez új rugalmas képzési lehetőségek biztosítása.A tárca közlése szerint a törvényjavaslat elfogadásával megalakulhatnak az ágazati készségtanácsok, amelyek révén a gazdasági ágazatok szereplői választott képviselők útján közvetlen lehetőséget kapnak a szakképzés és felnőttképzés szakmai tartalmainak kontrollálására, módosítására.Emellett megújul a nem állami szakképzők állami feladatellátásba való bevonását segítő szakképzési megállapodások rendszere is, így országos szinten egyenletesebben, átfogóan és hosszabb távra tervezhető módon biztosítható a szakképzési kapacitások elosztása, összehangolása.(MTI - fidesz.hu)