Jelentős összeggel támogatják a visegrádi országok a líbiai határvédelmet
2017.12.14
A magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek a visegrádi országok kormányfői - tartalmazza az a közös nyilatkozat, melyet a V4 miniszterelnökök brüsszeli megbeszélése után adtak ki, és amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár bocsátott csütörtökön az MTI rendelkezésére.

Mint mondta, a felajánlás végrehajtásáról a V4-vezetők résztvevői egyeztetést folytattak Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel is.A nyilatkozat szerint arról döntöttek a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül támogatnak egy, az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést. Mivel a programra nincs elegendő pénzügyi forrás, a visegrádi országok felajánlották, hogy 35 millió euró (11 milliárd forint) értékben biztosítják a program második szakaszának teljes körű finanszírozását, és felajánlották együttműködésüket annak végrehajtásához.A döntés a visegrádi négyek azon meggyőződésének újabb kinyilvánítása, hogy kizárólag a külső határok védelmének biztosításával lehet hatékonyan kezelni az Európára nehezedő migrációs nyomást, miközben annak kiváltó okait kell megszüntetni.(MTI-fidesz.hu)